Cukinia jako przystawka na zimno
Dzisiaj mój ulubiony super przepis.Cukinia odpowiednio przygotowana jest pyszna nie tylko na ciepło, ale i na zimno. Uwielbiam ją w wersji jako przystawka w tej postaci jest dodatkiem praktycznie do wszystkiego :mięsa, ryby, mozzarelli, żółtych serów czy wędliny. Oczywiście trzeba ją odpowiednio przygotować i podać z sosikiem
Cukinia na zimno |
SKŁADNIKI
2 cukinie
ząbek czosnku
1 łyżkę soku z cytryny
1 łyżkę octu
3 łyżki oleju z oliwek
pół łyżeczki soli
natka pietruszki lub świeżej mięty
papryczka chili
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cukinie pokroić w plastry o grubości 0,5 cm i opiec na rozgrzanej i opruszonej solą patelni. Nie dodawać żadnego tłuszczu, opiec na sucho.
W międzyczasie czasie, gdy cukinia się opieka na patelni należy przygotować sos z czosnku, cytryny, octu, oleju,soli, papryczki i poszatkowanej natki pietruszki.
Tak przygotowanym sosem polać jeszcze gorące kawałki cukini ułożone na półmisku.
Cukinia jako przystawka na zimno |
Spożywać na zimno jako przystawkę lub zakąskę do mięsa, ryby, mozzarelli, żółtych serów czy wędliny. Polecam jako dodatek do Rolady z mięsa mielonego lub
SMACZNEGO :)
Cukinia na zimno |