Kwiaty cukinii lub dyni, nadziewane twarogiem i wędzonym serem , smażone w cieście ( fiori di zucchini o zucca ripieni e fritti )
 |
Kwiaty cukinii, dyni nadziewane twarogiem |
SKLADNIKI
15 kwiatów cukinii lub dyni
150 g twarogu (najlepiej typu ricotta )
70 g wędzonego sera ( provola affumicata )
szczypta gałki muszkatalowej
1 jajko
pieprz
olej do smażenia
SPOSOB PRZYGOTOWANIA
CIASTO
80 g mąki
150 ml bardzo zimnej wody mineralnej ( gazowanej )
sól
Z kwiatów usunąć preciki wraz z wystajacymi listkami i opłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć bardzo delikatnie i ułożyć na talerzu.
W jednym pojemniku wymieszać dokładnie twaróg, wędzony ser, jajko, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatalowej,
Nadziewac delikatnie kwiaty cukinii łyżeczką.
Teraz kolej na ciasto
Mąkę wymieszać z solą, dodać wodę gazowaną . Dokładnie wymieszać.
Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Kwiaty maczać w cieście i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, odsączać na papierowym ręczniczku. Podawać od razu
SMACZNEGO :)