Schab parzony w garnku - łatwy przepis
Schab parzony w garnku - łatwy przepis
Świetny przepis na domową smaczną wędlinę, przygotową z ulubionymi przyprawami. Prezentuje się bardzo ładnie na stole, schab przyrządzony w ten sposób jest zdrowy i dietetyczny. Podawany do kanapek smakuje wybornie z masłem, majonezem , chrzanem lub innymi dodatkami.Schab parzony w garnku bardzo dobrze smakuje z zieloną sałatą , ogórkiem a jeśli zrobimy jakiś sos np grzybowy to taki schabik można podać także na ciepło do obiadu jako drugie danie.
![]() |
Schab parzony w garnku- łatwy przepis |
SKŁADNIKI
- schab około kilograma
- 4 łyżki przypraw ziołowych np : prowansalskich,szałwii,rozmarynu,curry, papryki,majeranku, bazylii
- czosnek
- sól
- pieprz
- czysta bawełniana ściereczka lub kawałek płótna
- sznurek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Kawałek schabu umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem
- Natrzeć obficie zmiażdżonym czosnkiem, solą i wszystkimi ziołowymi przyprawami
- Ułożyć mięso na ściereczce lub kawałku płótna (później zafarbuje od przypraw) i grubo obtoczyć suszonymi ziołami.Oklepać ,ponakłuwać widelcem.Można też wymieszać wszystkie przyprawy i taką przyprawą otoczyć i oklepać grubą warstwą mięso.
- Mięso zawinąć dokładnie w ściereczkę a końce materiału zawiązać jak cukierek, zostawiając długie końce sznurka.
- W garnku o średnicy szerszej od długości mięsa nalać wodę (1/3 garnka) przywiązać mięso jak hamak, do uchwytów garnka. Mięso ma sie znajdować nad lustrem wody i nie ma jej dotykać . Przykryć i gotować na parze około godziny ( na 1 kg mięsa).
- Po upływie godziny odwiązac mięso i razem ze ściereczką ostudzić . Ściereczkę zdjąć dopiero po schłodzeniu. Przed krojeniem włożyć na kilka minut do lodówki.