Schab parzony w garnku - łatwy przepis

Schab parzony w garnku - łatwy przepis

Świetny przepis na domową smaczną wędlinę, przygotową z ulubionymi przyprawami. Prezentuje się bardzo ładnie na stole, schab przyrządzony w ten sposób  jest zdrowy i dietetyczny.  Podawany do kanapek smakuje wybornie z masłem, majonezem , chrzanem lub innymi dodatkami.Schab parzony w garnku bardzo dobrze smakuje z zieloną sałatą , ogórkiem a jeśli zrobimy jakiś sos np grzybowy to taki schabik można podać także na ciepło do obiadu jako drugie danie.


Schab parzony dietetyczny i aromatyczny - przepis
Schab parzony w garnku- łatwy przepis

SKŁADNIKI

  • schab około kilograma
  • 4 łyżki przypraw ziołowych np : prowansalskich,szałwii,rozmarynu,curry, papryki,majeranku, bazylii
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • czysta bawełniana ściereczka lub kawałek płótna
  • sznurek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Kawałek schabu umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem
  2. Natrzeć obficie zmiażdżonym czosnkiem, solą i wszystkimi ziołowymi przyprawami
  3. Ułożyć mięso na ściereczce lub kawałku płótna (później zafarbuje od przypraw)
    i grubo obtoczyć suszonymi ziołami.Oklepać ,ponakłuwać widelcem.Można też wymieszać wszystkie przyprawy i taką przyprawą otoczyć i oklepać grubą warstwą mięso.
  4. Mięso zawinąć dokładnie w ściereczkę a końce materiału zawiązać jak cukierek, zostawiając długie końce sznurka.
  5. W garnku o średnicy szerszej od długości mięsa nalać wodę (1/3 garnka)   przywiązać mięso jak hamak, do uchwytów garnka. Mięso ma sie znajdować nad lustrem wody i nie ma jej dotykać . Przykryć i gotować na parze około godziny ( na 1 kg mięsa).

  6. Po upływie godziny odwiązac mięso i razem ze ściereczką ostudzić . Ściereczkę zdjąć dopiero po schłodzeniu. Przed krojeniem włożyć na kilka minut do lodówki.

SMACZNEGO :)

instagram @zielonacukinka

Popularne posty