Biała kiełbasa z ziemniakami i nasionami kopru włoskiego

Biała kiełbasa z ziemniakami i nasionami kopru włoskiego 
Bardzo ważnym składnikiem tego dania są nasiona kopru włoskiego. Najbardziej znanym zastosowaniem kopru  jest popularna herbatka dla niemowląt, stosowana przy wzdęciach i bolesnych kolkach. Dzisiaj chce polecić przepyszne danie obiadowe z zastosowaniem jako przyprawy  kopru włoskiego. Stymuluje on wydzielanie soku żołądkowego, zmniejsza napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego oraz pobudza ruchy perystaltyczne jelit. Posiada  właściwości wiatropędne, łagodzi ból wywołany wzdęciami i przywraca prawidłowy przebieg procesów trawiennych. Polecany jest  szczególnie u niemowląt, małych dzieci oraz osób starszych. Zastosowanie kopru w kuchni przy przygotowywaniu potraw tłustych i ciężko strawnych, pomoże nam w trawieniu i zapobiegnie niepożądanym wzdęciom. 

Biała kiełbasa z ziemniakami i nasionami kopru włoskiego




SKŁADNIKI





1,5 kg białej surowej kiełbasy 


ząbek czosnku


5 łyżek oleju z oliwy


łyżeczka nasion kopru włoskiego


papryczka chili ( niekoniecznie )


1 kg ziemniaków 



SPOSOB PRZYGOTOWANIA



Na dużej patelni podsmażyć obustronnie  kiełbasę na oleju z oliwek. Wyjąć na chwilę i na tej samej patelni z dodatkiem ząbka czosnku umieścić pokrojone w kostkę ziemniaki. 







Posypać koprem włoskim, posolić do smaku, ułożyć podsmażoną kiełbasę w ten sposób, aby przylegała do patelni. 









Przykryć całość przykrywką i dusić do ugotowania. ( około pół godziny )








Po pierwszych pięciu minutach duszenia ponakłować  wykałaczką kiełbasę, aby wyleciał z niej sok i aby zapobiec pękaniu. Dusić na umiarkowanym  gazie często mieszając. Podawać na gorąco. 



SMACZNEGO :)








instagram @zielonacukinka

Popularne posty