Smaczny przepis na Żeberka z prosiaka duszone w białym winie
_wm.jpg) |
Żeberka z prosiaka duszone w białym winie |
SKŁADNIKI
500 g żeberek z prosiaka
cebula
marchew
seler
szklanka białego wytrawnego wina
oliwa z oliwek
listek laurowy
sól do smaku
ziarenka pieprzu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pokroić części prosiaka na kawałki.
Podsmażyć na bardzo silnym ogniu razem z oliwą z oliwek, cebulą , marchewką i selerem.
Gdy żeberka się zarumienią dodać białe wino i przez chwile odparowac alkohol. Dodać nalewke wody ( gorącej aby nie przerwać gotowania ) sól, pieprz do smaku, listek laurowy i dusić pod przykryciem na malym ogniu przez około 30 minut.
Zdjąć przykrycie, odparowac ewentualny sos jesli chcemy aby żeberka były chrupiące. Dla zwolenników sosu zaciągnąć łyżką mąki. Podawać na gorąco np. z brokułami, ziemniakami.
SMACZNEGO :)