Przejdź do głównej zawartości
Makaron z krewetkami po włosku
Makaron z krewetkami po włosku
Przepis na makaron z krewetkami po włosku jest świetnym pomysłem na smaczny obiad lub kolację dla smakoszy śródziemnomorskich potraw. Można czasami ugotować sobie takie pyszne włoskie danie bez wychodzenia z domu i powspominać wakacje spędzone nad lazurowym wybrzeżem.
SKŁADNIKI
- 400g makaronu spaghetti
- 200g obranych krewetek
- 200 g pomidorów koktajlowych
- 4 łyżki oleju z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chili
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- swieża natka pietruszki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Jeśli krewetki są jeszcze nie obrane (świeże lub mrożone) to należy je najpierw rozmrozić (np. w zimnej wodzie) a następnie obrać z pancerzy. Naciąć grzbiet krewetki i sprawdzić czy nie trzeba usunąć jelita - to taka ciemna nitka ciągnąca się wzdłuż tułowia. Można to zrobić przy pomocy np wykałaczki. ( we włoszech ta czynność jest zwykle omijana ).
- Na patelni na oleju z oliwek, podrumienić delikatnie czosnek, papryczkę chili, dodać krewetki, po 10 sekundach białe wino a następnie pomidory koktajlowe przekrojone na pół. Doprawić do smaku solą.
- Ugotować makaron spaghetti według przepisu na opakowaniu
- Sos z krewetkami gotować około 5 minut, połowę pomidorków rozgnieść widelcem aby puściły sok.
- Odcedzić makaron, połączyć z sosem a nastepnie dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki.
SMACZNEGO :)