Lasania inaczej czyli roladki zawijańce z makaronu

  Polecam bardzo efektowne roladki, zawijańce z lasagne które świetnie zaprezentują się podczas uroczystej kolacji jak i niedzielnego obiadu z rodziną . Osobiście przygotowywuję je dzień szybciej i tylko odgrzewam w piekarniku lub mikrofali w odpowiednim momencie. Nie są trudne do przygotowania,  opis podaję praktycznie krok po kroku...Jeśli macie jakieś uwagi, pytania - skorzystajcie z komentarza pod przepisem :)


roladki z lasani

Lasania inaczej






SKŁADNIKI

1 opakowanie makaronu lasagne o falistych brzegach
300 g mięsa  mielonego
marchew
seler naciowy
cebula
100 g sera żółtego
1 mozzarella
przecier pomidorowy
3 łyżki oleju z oliwy
masło
tarty ser do posypania (typu parmezan )

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Rozgrzać na patelni olej z oliwy dodać drobno pokrojoną cebulę , poszatkowaną marchew i seler. Po chwili dodać mielone mięso i przesmażyć razem wszystkie składniki. Dodać nalewkę wrzątku i dusić do miekkości. (zamiast wrzątku można dodać pół szklanki białego wytrawnego wina )




Przygotować sos pomidorowy z olejem z oliwy, ząbkiem czosnku i przecierem pomidorowym i szczyptą soli.
Gotować lasagne w osolonej wodzie przez 4 minuty poczym zalać zimną wodą.




Wysmarować masłem naczynie do zapiekania wlać pół porcji sosu pomidorowego i posypać tartym serem.


Na każdy płat nakładać łyżkę nadzienia, zawinąć i układać w naczyniu do zapiekania.




Polać pozostała resztą sosu pomidorowego, posypać serem i ewentualnie nadzieniem (o ile trochę zostało ).



Zapiekać pod przykryciem w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 15 minut.

SMACZNEGO :)

roladki z lasani






instagram @zielonacukinka

Popularne posty