Soczewica - jak ugotować, jak jeść
Soczewica ma wiele wartości odżywczych i zdrowotnych, zawiera dużo białka, które może zastąpić białko pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem potasu (ważnego dla serca )i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego. Ten przepis jest bardzo łatwy, jeśli macie jakieś pytania to proszę pisać w komentarzach :)
Soczewicę opłukać pod bierzącą wodą
Podsmażyć odrobinę na oleju czosnek, zioła i papryczkę poczym natychmiast dodać opłukaną soczewicę.
Dodać tyle wody, aby zakryła soczewicę i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Gdy woda wyparuje dodawać odrobinę wrzątku.
Sól do smaku dodać dopiero na końcu razem z drobno posiekaną natką pietruszki
Podawać gorące z dodatkiem warzyw, ziemniaków, mięsa, ryżu, kaszy itd
SKŁADNIKI
- 200g soczewicy
- 3 łyżki oleju z oliwek
- papryczka chili
- ząbek czosnku
- listek szałwi
- rozmaryn
- sól