Bułeczki drożdżowe warkocze

Bułeczki drożdżowe warkocze

Pyszne domowe bułeczki zaplecione w warkocze z ulubionym nadzieniem lub po prostu posypane cukrem. Świetny sposób na zużycie czekoladowych cukierków, jajeczek czy otwartej czekolady.
Bułeczki drożdżowe
Bułki drożdżowe warkocze




SKŁADNIKI

  • 150ml mleka
  • 200ml śmietany
  • 15g świeżych drożdży
  • 120g cukru
  • 1 jajko,1 żółtko do posmarowania
  • aromat waniliowy
  • 500g mąki ( najlepiej 250g tortowej + 250g zwykłej 00)
  • szczypta soli
  • papier do pieczenia
  • rodzynki, czekoladki albo to co lubicie do nadzienia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Pomieszać letnie mleko ze śmietaną, dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Do rozpuszcupnych drożdży dodać cukier, aromat waniliowy, jajko i na końcu mąkę.
  2. Uformować kulę, naciąć po wierzchu i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny.
  3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Podzielić na 4 części. Każdą część podzielić na trzy ruloniki.
  4. Włożyć nadzienie do ruloników według uznania np czekoladowe jajrczka lub rodzynki, zamknąć i zapleść warkocz.



  5. Układać na papierze do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia jeszcze na pół godziny.
  6. Posmarować mlekiem lub żółtkiem, piec w rozgrzanym do 160°C piekarniku przez około 20 minut w zależności od wielkości bułeczek aż do uzyskania rumianego koloru.
  7. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub lukrem.

SMACZNEGO :)

instagram @zielonacukinka

Popularne posty