Pyszne domowe bułeczki zaplecione w warkocze z ulubionym nadzieniem lub po prostu posypane cukrem. Świetny sposób na zużycie czekoladowych cukierków, jajeczek czy otwartej czekolady.
Bułki drożdżowe warkocze
SKŁADNIKI
150ml mleka
200ml śmietany
15g świeżych drożdży
120g cukru
1 jajko,1 żółtko do posmarowania
aromat waniliowy
500g mąki ( najlepiej 250g tortowej + 250g zwykłej 00)
szczypta soli
papier do pieczenia
rodzynki, czekoladki albo to co lubicie do nadzienia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pomieszać letnie mleko ze śmietaną, dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Do rozpuszcupnych drożdży dodać cukier, aromat waniliowy, jajko i na końcu mąkę.
Uformować kulę, naciąć po wierzchu i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Podzielić na 4 części. Każdą część podzielić na trzy ruloniki.
Włożyć nadzienie do ruloników według uznania np czekoladowe jajrczka lub rodzynki, zamknąć i zapleść warkocz.
Układać na papierze do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia jeszcze na pół godziny.
Posmarować mlekiem lub żółtkiem, piec w rozgrzanym do 160°C piekarniku przez około 20 minut w zależności od wielkości bułeczek aż do uzyskania rumianego koloru.