Przejdź do głównej zawartości
Bułeczki drożdżowe warkocze
Bułeczki drożdżowe warkocze
Pyszne domowe bułeczki zaplecione w warkocze z ulubionym nadzieniem lub po prostu posypane cukrem. Świetny sposób na zużycie czekoladowych cukierków, jajeczek czy otwartej czekolady.
|
Bułki drożdżowe warkocze |
SKŁADNIKI
- 150ml mleka
- 200ml śmietany
- 15g świeżych drożdży
- 120g cukru
- 1 jajko,1 żółtko do posmarowania
- aromat waniliowy
- 500g mąki ( najlepiej 250g tortowej + 250g zwykłej 00)
- szczypta soli
- papier do pieczenia
- rodzynki, czekoladki albo to co lubicie do nadzienia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Pomieszać letnie mleko ze śmietaną, dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Do rozpuszcupnych drożdży dodać cukier, aromat waniliowy, jajko i na końcu mąkę.
- Uformować kulę, naciąć po wierzchu i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Podzielić na 4 części. Każdą część podzielić na trzy ruloniki.
- Włożyć nadzienie do ruloników według uznania np czekoladowe jajrczka lub rodzynki, zamknąć i zapleść warkocz.
- Układać na papierze do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia jeszcze na pół godziny.
- Posmarować mlekiem lub żółtkiem, piec w rozgrzanym do 160°C piekarniku przez około 20 minut w zależności od wielkości bułeczek aż do uzyskania rumianego koloru.
- Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub lukrem.
SMACZNEGO :)