Jabłecznik na kruchych ciastkach z bezą i kruszonką
Jabłecznik na kruchych ciastkach z bezą i kruszonką
Szybkie i nieskomplikowane ciasto z jabłkami na spodzie z pokruszonych ciastek, bezą i posypane kruszonką . Przepis powstał z konieczności zużycia dojrzałych jabłek no i niestety mąki akurat miałam tylko odrobinę. Starczyło na pyszną kruszonkę a na spód poszły wszystkie nie dokończone ciasteczka z kilku otwartych opakowań . Szarlotka wyszła lepiej niż zwykle, myślę że to zasługa tych ciastek na spodzie, które wchłonęły nadmiar wilgoci z jabłek. Ciasto wyszło przepysznie dlatego też je polecam.
SKŁADNIKI
Suche ciastka
3 jajka
3 łyżki cukru
6 łyżek mąki
3 łyżki miękkiego masła
3 łyżki cukru pudru
aromat waniliowy
3 duże jabłka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jajka (o temperaturze pokojowej) oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną masę ( naczynie w którym ubijamy jajka musi być idealnie czyste i suche)
Przygotować kruszonkę mieszając razem mąkę, cukier, żółtka, aromat waniliowy i miękkie masło aż do uzyskania charakterystycznych grudek. Jeśli nie powstaną grudki - wstawić na kilka minut do kodówki i ponownie wyrobić
Wyłożyć foremkę na jabłecznik papierem do pieczenia
Na papierze do pieczenia ułożyć ciasno i obficie kruche ciastka. Mogą to być różnego typu suche ciasteczka przełożone kremem czy marmoladą, herbatniki, wszystkie resztki z otwartych i nie zjedzonych opakowań.
Na ciastkach wyłożyć starte na tarce o dużych otworach jabłka lub wykorzystać starte jabłka ze słoików na zimę.
Na jabłka wyłożyć ubitą na sztywno pianę z białek
Posypać górę kruszonką
Piec w rozgrzanym do 190°C piekarniku przez 15-20 minut