Kawowe ciasto tiramisu na zimno

Kawowe ciasto tiramisu na zimno

Polecam pyszny włoski deser o orginalnej nazwie tiramisù . Przygotowany jest na zimno i bez pieczenia. Jest przepyszny a co najważniejsze można zamrozić część deseru na jakąś następną okazję.



Kawowe ciasto tiramisu
Kawowe ciasto tiramisu

SKŁADNIKI

  • foremka szklana lub porcelanowa o wymiarach 25 cm x 20 cm
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 200 g
  • 2 filiżanki świeżo parzonego espresso lub 1 szklanka kawy rozpuszczalnej ( 3 łyżki kawy )
  • 1 łyżka cukru
  • 1 kieliszek likieru kawowego (niekoniecznie)
  • 1 kubeczek schłodzonej śmietanki 30-36% -250 g
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie serka mascarpone - 500 g
  • 3 krople olejku waniliowego
  • kakao do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA



  • Przygotować kawę espresso lub rozpuścić 3 łyżki kawy rozpuszczalnej w 1 szklance wrzątku. Dodać 2 łyżki cukru bo kawa ma być słodka. Wystudzić i wymieszać z likierem kawowym ( może być i bez likieru )
  • Przygotować masę ze śmietanki i maskarpone: Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania (jak już będzie sztywna) dodać po łyżce cukieru pudru i 3 krople olejeku waniliowego


  • Biszkopty moczyć w zimnej kawie i od razu układać w foremce - powinny być całe dobrze nasączone, ale nie rozmięknięte . Wyłożyć połowę masy, na pierwszą warstwę biszkoptów, na masę układać 2 nasączoną warstwę biszkoptów i na wierzch resztę masy. Oprószyć kakao, wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na cała noc. Można delikatnie przykryć folią aluminiową aby deser nie chłonął zapachów z lodówki.








  • To pyszne kawowe ciasto jest naprawdę łatwe , koniecznie spróbujcie zrobić. Napiszcie jak wyszło w komentarzach :) a może coś poprawić ? ulepszyć ? Podzielcie się Waszymi opiniami :)

    SMACZNEGO :)

    instagram @zielonacukinka

    Popularne posty