Rolada z mielonego mięsa na patelni
Chwilowo muszę obyć się bez piekarnika więc rolada z mięsa mielonego będzie gotowana na patelni. Można przygotować szybciej i zaserwować na niedzielny obiad lub kolację. Przepis ten nie jest trudny a do środka można zawinąć co zechcemy.
rolada z mielonego |
Rolada z mielonego mięsa |
SKŁADNIKI
600g mięsa mielonego
2 jajka
100g żółtego sera
3 łyżki płatków owsianych - błyskawicznych ( lub bułki tartej )
sól ,pieprz do smaku
150g surowej kiełbasy
mała cebula
200g mrożonego groszku lub ze słoiczka
3 łyżki oleju z oliwek
papier do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wymieszać dokładnie mięso mielone,jajka,płatki owsiane ( lub bułkę tartą ),sól i pieprz do smaku.
Posypać bułką tartą papier do pieczenia (kawałek o formie prostokąta) i przy pomocy widelca rozprowadzić równomiernie mięso mielone na całej powierzchni papieru.
Rozmieścić plastry boczku na mięsie . Kiełbasę obrać ze skórki i ułożyć razem z serem na krawędzi mięsa od której rozpoczniemy zawijanie rolady.
Pomagając sobie papierem do pieczenia zawinąć mięso w roladę.
Przenieść roladę z papierem na patelnię i delikatnie zsunąć.
Teraz dodać 3-łyżki oleju z oliwek i obsmażyć z obydwu stron.
Dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć ją a następnie zalać roladę wrzątkiem.
Dosolić do smaku i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.
Połowa wody odparowała, teraz można dodać groszek lub jakieś inne warzywo.
Gotować mrożony groszek ( lub ten ze sloiczka ) aż do miękkości.
SMACZNEGO :)
Rolada z patelni |
Jeśli ktoś nie potrafi przewrócić rolady na patelni może upiec roladę w piekarniku wkładając mięso do foremki razem z papierem do pieczenia. Piec przez 40 minut w temperaturze 200 °C aż do uzyskania zarumienionej powierzchni.