Przepis na pyszny makaron z sosem pomidorowym, mielonym mięsem i marchewką
_wm.jpg) |
Makaron z sosem pomidorowym, mielonym mięsem i marchewką |
SKŁADNIKI
300 g mielonego mięsa
700 ml przecieru pomidorowego
3 łyżki oliwy z oliwek
pół cebuli
1 marchew
seler naciowy
papryczka chili
pół szklanki bialego wytrawnego wina
sól do smaku
świeży liść bazyli
500 g makaronu typu rigatoni
ser Parmezan do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Nastawić do gotowania duży garnek z osolona woda na makaron. W miedzy czasie przygotujemy sos bolognese. Wlewamy do osobnego garnka 3 łyżki oliwy z oliwek, dodać startą na tarce o dużych otworach cebulę, marchew, poszatkowana nać selera,papryczke chili,mielone mięso i wszystko przez chwilę podsmażyć na bardzo silnym ogniu.
Dodać pół szklanki białego wytrawnego wina i poczekać aż odparuje alkohol. Dodać przecier pomidorowy i gotowac na malym ogniu przez około 15 minut. Ja gotuje sos tyle czasu ile potrzeba na ugotowanie makaronu, który gdy jest już gotowy odlewamy i jeszcze gorący wrzucić do garnka z sosem. Dodać świeży listek bazyli i dokladnie wymieszać. Podawać gorący posypany łyżką startego sera Parmezan.
SMACZNEGO :)