Dzisiaj przepis z serii włoska kuchnia, polecam makaron świderki z pesto świeżej bazyli. Pyszne i zdrowe. Przygotowany makaron pesto ze swieżej bazyli nie zabiera dužo czasu , można przygotować więcej i zamrozić. Pesto zrobione w domu jest wyjątkowo smaczne.
 |
Makaron świderki z pesto |
SKŁADNIKI
2 pęczki świeżej bazylii
500g makaronu typu świderki
oliwa z oliwekząbek czosnku
4 serki w plasterkach o smaku śmietankowym
łyżka orzeszków piniowych ( orginalny przepis ) lub włoskich
żółty ser typu parmezan,grana padano do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Świeże i umyte liście bazylii zmiksować z dwiema łyżkami oleju z oliwek, orzeszkami i ząbkiem czosnku.
Ugotować makaron według przepisu podanego na opakowaniu. W drugim naczyniu dodać 3 łyżki oliwy z oliwek, ząbek czosnku i leciutko go podsmażyć, aby tylko olej złapał smak czosnku poczym wyłączyć ogień i wyjąć czosnek. Dodać przygotowane zmiksowane pesto i zagotować.
Odcedzić ugotowany makaron i od razu gorący dodać do naszego garnka z zielonym sosem z pesto.
Dokładnie wymieszać, teraz dodać 4 serki w plasterkach które pod wpływem gorąca rozpuszczą się. Serki zagęszczą nasz sos i spowoduje że to pyszne pesto nie opadanie na dnie talerza, ale pozostanie na makaronie. Można ewentualnie dodać 2-3 łyżki wody od gotowania makaronu. Całość dokładnie wymieszać i podawać gorące. Posypać żółtym serem.
SMACZNEGO :)