Makaronowa zapiekanka z patelni

 Zapiekanka makaronowa czyli makaron , jajka i resztki jakiejś wędlinki i gotowe. Jest smaczna i szybka w wykonaniu, może być dobrym pomysłem na szybki obiad czy też kolację. My zabieramy ją na różnego rodzaju  wypady w plener, gdyż można sobie zjeść kawałek na zimno jak i na gorąco a smakuje lepiej niż zwykła kanapka.

Zapiekanka z makaronu i jajek







SKŁADNIKI



500 g makaronu typu spaghetti
6 jajek
100 g żółtego sera
3 łyżki tartego sera typu Parmezan lub Grana Padano
200 g wędzonego boczku
1 łyżka oliwy z oliwek
50 g masła
sól


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzić, dodać masło, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.







 W dużym naczyniu połączyć ze sobą rozbite jajka, ser pokrojony w kostkę, tarty ser, sól do smaku, wędzony boczek pokrojony w paseczki oraz wystudzony  makaron. Wszystko szybko i dokładnie wymieszać.  Rozgrzać patelnie o średnicy 32 cm, dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek  i wlać całą zawartość z naczynia. Wyrównać powierzchnię, zmniejszyć gaz i smażyć pod przykryciem przez około 15 minut. Od czasu do czasu kontrolować, czy się nie przypala. Widząc już lekko ściętą górę przy pomocy przykrywki lub dużego talerza odwrócić zapiekankę na drugą stronę i zsunąć z powrotem na patelnię.






 Smażyć przez następne 15 minut.






SMACZNEGO :)



Makaronowa zapiekanka



instagram @zielonacukinka

Popularne posty