Schab duszony w winie, przygotowany w garnku.

 Schab duszony w winie przygotowany i w garnku jest potrawą, którą można się delektować na ciepło jak też i na zimno zużywając go np do kanapek.  Wystarczy zrumienić mięso, zalać  białym lub czerwonym winem i gotować przez godzinę. Tak przygotowany schab stanie się miękki i delikatny. Wielkość mięsa pozostaje prawie taka sama, dlatego też ja osobiście wolę schab przygotować w garnku a nie w piekarniku.  Zaletą tego bardzo prostego w wykonaniu dania jest to, iż można go przygotować dzień szybciej przy użyciu tylko jednego naczynia- garnka 



Schab duszony w winie w garnku





SKŁADNIKI

1 kg schabu bez kości
600 ml wina białego lub czerwonego
 ząbek czosnku
 sól
 kilka ziarenek czarnego pieprzu
2-3 łyżki masła + 2 łyżki oliwy/oleju - do smażenia
2 szt marchwi
 kawałek selera
1 mała cebula



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA



Mięso umyć , osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć czosnkiem i solą (można wcześniej natrzeć schab solą z ulubionymi przyprawami i odstawić na kilka godzin do lodówki aby mięso skruszało, takze z dodatkiem wina ).




 Do garnka dodać oliwę z masłem obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu (najlepiej w garnku, w którym będziemy go dusić).




Dodać posztkowaną cebulę,  ziarenka pieprzu, marchew, seler, kilka igiełek rozmarynu. Zalać winem, doprowadzić do wrzenia, nakryć szczelną przykrywką i gotować przez godzinę.



Od czasu do czasu zamieszać, żeby mięso nie przywarło do dna. Można kilka razy obrócić schab w trakcie gotowania. Wyjąć mięso na deseczkę i poczekać aż wystygnie.




Mięso po ostudzeniu kroi się z łatwością na porcje bez ryzyka , że się rozpadnie.




Pozostały sos i warzywa w garnku zmiksować mikserem.  Pokrojone mięso włożyć znowu do garnka z sosem i podgrzać.


Podawać na gorąco z sosem lub na zimno .





SMACZNEGO :)

instagram @zielonacukinka

Popularne posty