Przejdź do głównej zawartości
Żeberka w sosie pomidorowym
Żeberka w sosie pomidorowym
Pomyślałam sobie dzisiaj, w ten chłodny poranek, że przydałoby się zjeść coś konkretnego na obiad, nie tracąc dużo czasu na jego przygotowanie. Jeszcze lepiej , żeby był to obiad dwudaniowy. Wybór padł na żeberka w sosie pomidorowym, które podam razem z surówką a do sosu ugotuję makaron i będzie jako pierwsze danie. Koniecznie napiszcie jak Wam smakowało.
SKŁADNIKI
- 1 kg mięsistych żeberek
- ząbek czosnku
- olej z oliwek
- przecier pomidorowy
- przyprawy rozmaryn, szałwia, ziele angielskie, sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem żeberka obsmażyć na oleju z oliwek. Dodać ulubione przyprawy, posolić i przykryć wrzątkiem. Gotować do miękkości około 40 minut (w zależności od wielkości kawałków ). Ja w tym celu wykorzystuję szybkowar, w którym gotuję żeberka przez 15 minut. Szybko prawda ?
- Do ugotowanych żeberek dodać cały przecier pomidorowy, uzupełnić sól i gotować przez następne 15 minut
- W tym czasie można ugotować sobie makaron i zaserwować go z sosem od żeberek jako pierwsze danie
- Żeberka z odrobiną sosu można podać z surówką np z kiszonej kapusty.
SMACZNEGO :)