Cukinia nadziewana mięsem supersmaczny przepis na smaczny obiad czy kolację
_wm.jpg) |
Cukinia nadziewana mięsem |
SKŁADNIKI
2 bardzo duże cukinie lub kabaczki
1 cebula
50 g białego sera ( mozzarela ) lub innego żółtego sera
100 g mielonego mięsa
kilka listków świeżej bazylii
szczypta gałki muszkatałowej
sól
1 ostra papryczka chili
SPOSOB PRZYGOTOWANIA
Przekroić cukinie na pół wzdłuż według długości
Wydrażyć środek łyżką , zachowując grubość ok 1/2 cm.
Wydrazone połówki cukinii obgotować przez 5 min. w osolonej wodzie na głębokiej dużej patelni, poczym odsączyć.
NADZIENIE
Wydrazony środek cukini pokroić w kostkę a następnie obsmażyć wraz z cebulą , mielonym mięsem i papryczka na oleju z oliwy ( z pierwszego tłoczenia) , lekko poddusic. Dodać listki bazyli, szczypte gałki muszkatałowej, sól do smaku, wymieszać.
Lekko przestudzoną i obgotowaną wcześniej cukinie układać w żaroodpornym naczyniu i napełnić przygotowanym nadzieniem.Posypać utratą na tarce mozzarellą, lub żółtym serem. Na dno naczynia dodać 4 łyżki posolonej wody aby zapobiec przypaleniu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 15 minut aż do zarumienienia się.