Makaron z klopsikami w sosie śmietanowo serowym
Makaron z klopsikami w sosie śmietanowo serowym z klopsikami w sosie śmietanowo serowym to przepis na pyszny i bardzo szybki obiad. Do przepisu wykorzystałam makaron orechiette ale równie dobrze mogą to być świderki czy wstążki.
SKŁADNIKI
- 300g mięsa mielonego
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- pół łyżeczki ulubionych przypraw (np.papryki )
- pół średniej cebuli lub ząbek czosnku
- sól,pieprz
- 3 łyżki oleju z oliwek
- 3 łyżki śmietany (30 % )
- 3 łyżki startego żółtego sera
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, przyprawy i dokładnie wymieszać
- Uformować małe klopsiki z całego mięsa
- Ugotować makaron w posolonej wodzie według przepisu na opakowaniu
- W garnku delikatnie podsmażyć na oleju klopsiki i poszatkowaną na drobno cebulę
- Dodać pół nalewki wrzącej wody od gotowania makaronu i chwilę pogotować, aby pulpeciki doszły.
- Do klopsików dodać śmietanę, sól, pieprz, pogotować jeszcze 1 minutę.
- Dodać ugotowany, odcedzony makaron do garnka z klopsikami, posypać żółtym serem i dokładnie wymieszać.
- Podawać posypany żółtym serem