Makaron z sosem bolońskim

Makaron z sosem bolońskim

Bardzo dobry, szybki i orginalny włoski przepis na makaron z sosem bolońskim. Jest tak dobry, że sukces będzie gwarantowany.

Makaron z sosem bolońskim



SKŁADNIKI

  • Opakowanie makaronu wstążki
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 marchew
  • seler naciowy
  • cebula
  • 600 ml przecieru pomidorowego
  • lamka białego wina
  • 5 łyżek oleju z oliwek
  • sól, pieprz,gałka muszkatałowa
  • żółty tarty ser Parmezan lub Grana Padano

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Podsmażyć na oleju poszatkowane lub starte : cebulę, marchewkę i seler.
  2. Dodać mięso mielone i wszystko chwilę przesmażyć, aby smaki się połączyły.
  3. Dodać lampkę wina, po kilku sekundach także cały przecier pomidorowy.
  4. Doprawić do smaku solą i pieprzem
  5. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, ale o 1 minutę krócej. Makaron ma być twardawy - al dente , aby lepiej wchłonął sos.
  6. Połączyć makaron z ugotowanym sosem, posypać każdą porcję tartym serem i gałką muszkatałową

SMACZNEGO :)

instagram @zielonacukinka

Popularne posty