Makaron z sosem bolońskim
Makaron z sosem bolońskim
Bardzo dobry, szybki i orginalny włoski przepis na makaron z sosem bolońskim. Jest tak dobry, że sukces będzie gwarantowany.
![]() |
Makaron z sosem bolońskim |
SKŁADNIKI
- Opakowanie makaronu wstążki
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 marchew
- seler naciowy
- cebula
- 600 ml przecieru pomidorowego
- lamka białego wina
- 5 łyżek oleju z oliwek
- sól, pieprz,gałka muszkatałowa
- żółty tarty ser Parmezan lub Grana Padano
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Podsmażyć na oleju poszatkowane lub starte : cebulę, marchewkę i seler.
- Dodać mięso mielone i wszystko chwilę przesmażyć, aby smaki się połączyły.
- Dodać lampkę wina, po kilku sekundach także cały przecier pomidorowy.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem
- Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, ale o 1 minutę krócej. Makaron ma być twardawy - al dente , aby lepiej wchłonął sos.
- Połączyć makaron z ugotowanym sosem, posypać każdą porcję tartym serem i gałką muszkatałową