Sernik z Ricottą i Wiśniami na ciastkach
Sernik z Ricottą i Wiśniami na ciastkach
Polecam bardzo łatwy przepis na smaczny i aromatyczny sernik, pieczony na gotowych ciastkach z dodatkiem wiśni i galaretki. Jest bardzo smaczny o delikatnym waniliowym smaku.Do tego przepisu nie użyłam żadnego tłuszczu ani proszku do pieczenia jest dietetyczny, lekki i zdrowy. Puszystość i delikatność nadała mu piana z ubitych białek i miękki twaróg-ricotta
![]() |
Sernik z Ricottą i wiśniami na ciastkach |
SKŁADNIKI
- 600 g twarogu ricotta
- 3 jajka
- 1 kubeczek jogurtu ( 125g ) waniliowego
- 2 kubeczki cukru
- 1 kubeczek mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- aromat waniliowy
- szczyptę soli
- suche ciasteczka na spód
- cukier puder
- wiśnie
- opakowanie galaretki wiśniowej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Jako miarki użyć kubeczek od jogurtu 125g.
W mikserze malakserze ubić białko z 3 jajek ze szczyptą soli poczym przełożyć ubitą pianę do innego pojemnika.
- Do tego użytego wcześniej miksera malaksera dodać 3 żółtka , 2 kubeczki cukru i utrzeć na gładką masę.
- Rozpuścić w zimnym mleku mąkę ziemniaczaną
- Dodać teraz wszystkie pozostałe składniki : twaróg ricotta, aromat waniliowy, jogurt,mleko z rozpuszczoną mąką ziemniaczaną i wszystko razem zmiksować na gładką masę.
- Dodać ubite wcześniej białko i delikatnie wymieszać.
- Wyłożyć formę do ciasta papierem do pieczenia a następnie suchymi ciasteczkami.
- Na ciastkach ułożyć odsączone z soku wiśnie ( zostawić kilka do dekoracji )
- Na tak przygotowany spód sernika wylać powoli masę sernikową posypać cukrem pudrem i piec w nagrzanym do 160 °C piekarniku przez około 40 minut.
- Po upieczeniu pozostawić w uchylonym piekarniku do momentu wystudzenia a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki
- Przygotować galaretkę wiśniową według przepisu na opakowaniu (część wody można zastąpić sokiem z wiśni )
- Na zimny sernik udekorowany wiśniami wylać letnią tężejącą galaretkę i ponownie wstawić do lodówki