Dzisiaj propozycja na obiad typowo włoski. Karczochy nadziewane, z ziemniaczaną przystawką . To piękne i smaczne warzywo a raczej kwiat jest bardzo cenione przez naszą "wątrobę ". Z karczochów produkuje się wiele leków korzystnie wpływających na wątrobę, obniżających choresterol i trójglicerydy.
_wm.jpg) |
Karczochy nadziewane, z ziemniaczaną przystawką |
SKŁADNIKI
1 karczoch
pół cytryny
nać pietruszki
łyżkę śmietany sojowej
2 łyżki bułki tartej
50 g żółtego sera
300 g ziemniaków
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Odciąć łodygę u nasady karczocha. Obrać z dolnych listków aż do pokazania się listków bardziej zielonych.
Odciąć czubek kwiata ok 2 cm , otworzyć kwiat i przy pomocy łyżeczki wydrążyć ze środka włochatą część kwiatu.
Przełożyć do miseczki z wodą i cytryną. Łodyga karczocha też jest jadalna, ale należy odciąć zewnętrzną część łodygi i również namoczyć w wodzie z cytryną.
W międzyczasie przygotować nadzienie . Pokroić nać pietruszki i połączyć z bułką tartą, śmietaną, ząbkiem czosnku, serem pokrojonym w kostkę, posolić do smaku i dokładnie wymieszać.
Wypełnić nadzieniem karczocha i przełożyć do szybkowaru zawierającego oliwę z oliwek , ząbek czosnku.
Wypełnić szybkowar ziemniakami pokrojonymi w wieksze kawałki dodać 2 nalewki wody, sol do smaku. Gotować w szybkowarze przez 15 minut od momentu pierwszego ujścia pary.
SMACZNEGO :)