Bardzo łatwy przepis naakaron z białą kiełbasą, pomidorkami i śmietaną szybki obiad lub kolację na gorąco. Wystarczy wstawić wodę na makaron i w międzyczasie przygotować smaczny sos na bazie surowej białej kiełbasy, kilku pomidorów i odrobiny śmietany.
 |
Makaron z białą kiełbasą, pomidorkami i śmietaną |
SKŁADNIKI
200 g surowej białej kiełbasy
200 g śmietany ( najlepiej sojowej )
pół szklanki białego wina ( lub odrobinę wody od gotowania makaronu )
kilka pomidorów koktajlowych
400 g makaronu typu cienkie wstążki
papryczka chili
ząbek czosnku
3 łyżki oleju z oliwy
sól do smaku
SPOSOB PRZYGOTOWANIA
Wstawić wodę i ugotować makaron według przepisu na opakowaniu . Białą kiełbasę obrać ze skórki i rozdrobnić na drobne kawałki. W pojemnym garnku podsmażyć na oleju z oliwy ząbek czosnku, rozdrobnioną kiełbasę, papryczke chili i pokrojone pomidorki.
Dodać pół szklanki białego wytrawnego wina ( ewentualnie podlać odrobiną wody od gotowania makaronu ) i dusić kiełbasę przez około 10 minut.
Dodać śmietanę, energicznie wymieszać i zakończyć gotowanie sosu.
Śmietana nie ma być gotowana a tylko przeparzona. Dodać sól do smaku i makaron ugotowany według przepisu na opakowaniu.
Podawać na gorąco.
SMACZNEGO :)