Rolada drobiowa parzona w garnku-przepis i dokładny opis

Rolada drobiowa parzona w garnku

Do przygotowania tego przepisu wykorzystałam pół piersi z indyka, ale można w ten sam sposób przygotować również pierś z kurczaka. Rolada jest aromatyczna, soczysta a co najważniejsze -dietetyczna i zdrowa. Do sporządzenia rolady można użyć ulubionej kompozycji ziół i nie wymaga żadnego wcześniejszego marynowania przez co czas przygotowania jest naprawdę krótki. Rolada drobiowa parzona w garnku to świetny pomysł na przygotowanie domowej, zdrowej wędliny. Jest wyborna nie tylko do kanapek ale także na ciepło w połączeniu z ulubionym sosem np pieczarkowym lub duszoną papryką.
Mięso z indyka lub kurczaka aromatyczna wędlina na kanapki
Rolada z indyka parzona w garnku

SKŁADNIKI

  • pół piersi z indyka
  • 2 łyżki przypraw ziołowych np : szałwii,rozmarynu,curry, papryki
  • sól
  • pieprz
  • bawełniana lub lniana ściereczka, płótno
  • sznurek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Umyć mięso i osuszyć papierowym ręcznikiem
  2. Natrzeć solą i wszystkimi ziołowymi przyprawami
  3. Zawinąć mięso w roladę
  4. Ułożyć mięso na ściereczce i dokładnie zawinąć ( później płótno zafarbuje od przypraw)
  5. Obtoczyć suszonymi ziołami i oklepać.Można też wymieszać wszystkie przyprawy i taką przyprawą otoczyć i oklepać grubą warstwą mięso.
  6. Mięso zawinąć dokładnie w ściereczkę a końce materiału zawiązać jak cukierek, zostawiając długie końce sznurka.
  7. W garnku o średnicy szerszej od długości mięsa nalać wody (1/3 garnka) przywiązać mięso jak hamak, do uchwytów garnka. Mięso ma sie znajdować nad lustrem wody i nie ma jej dotykać . Przykryć i gotować na parze około 15 minut ( na każde pół kilograma mięsa ). 
  8. Potem odwiązać mięso i razem ze ściereczką ostudzić . Ściereczkę zdjąć dopiero po schłodzeniu. Przed krojeniem włożyć na kilka minut do lodówki.

SMACZNEGO :)

instagram @zielonacukinka

Popularne posty