Kulki ryżowe

Pyszne kulki ryżowe w sam raz na obiad lub kolacje. Smaczny, prosty,orginalny orginalny przepis.



SKŁADNIKI


1,5 szklanki ryżu
3 szklanki wody
sól i pieprz
100 g sera żółtego
100 g salami lub innych wędlin
2 jajka (1 jajko do panierki)
bułka tarta
olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Ryż ugotować w posolonej wodzie do momentu aż woda całkowicie wyparuje,co jakiś czas mieszając by nie przywarł od do dna. Do ostudzonego ryżu dodać pokrojoną drobniutko salami lub jakieś wędliny czy boczku, jajko,pieprz oraz 3 łyżki startego na drobnych otworach tarki sera.




Kawalek sera pokroić w kostkę około 1 cm. Z ryżu uformować kulki wielkości dużej mandarynki i w każdą z nich wcisnąć małą kosteczkę sera. 





Tak przygotowane kulki obtoczyć w rozkłóconym jajku a potem bułce tartej i usmażyć na złoty kolor.




Kulki można też upiec w piekarniku.  Można je podawać ciepłe zamiast ziemniaków czy kaszy lub jako samodzielne danie np z  ulubionym sosem lub jako dodatek do sałatki.

SMACZNEGO :) 



instagram @zielonacukinka

Popularne posty