Makaron zapiekany z pulpecikami i serem

Makaron zapiekany z pulpecikami i serem

Smaczny włoski przepis na zapiekany makaron, który można przygotować sobie szybciej i dla większej ilości osób. Idealne na dzisiejsze święto.




SKŁADNIKI

  • opakowanie makaronu 
  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 l przecieru pomidorowego
  • 50 g boczku
  • 200 g mozzarelli lub żółtego sera
  • olej z oliwek
  • mała cebula
  • bułka tarta, sól, pieprz
  • 3 łyżki tartego sera

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Przygotować pulpeciki z mięsa, 1 jajka i bułki tartej.Dodać sól i pieprz do smaku. Uformować pulpeciki wielkości małego orzecha włoskiego i usmażyć.
  2. Na patelni usmażyć pokrojony drobno boczek z cebulą, dodać przecier pomidorowy i pogotować 10 minut.
  3. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu minus 2 minuty. Makaron należy gotować krócej, żeby był trochę nie dogotowany, czyli "al dente"

  4. W naczyniu do pieczenia układamy warstwowo najpierw trochę przecieru , potem makaron, pulpeciki, znowu przecier pomidorowy, pokrojony w kostkę ser.Zużyć wszystkie składniki i na samej górze polać jeszcze sosem pomidorowym i posypać tartym serem.




  5. Zapiekać pod przykryciem 15 minut w temperaturze 180°C.

SMACZNEGO :)

instagram @zielonacukinka

Popularne posty