Smaczny włoski przepis na zapiekany makaron, który można przygotować sobie szybciej i dla większej ilości osób. Idealne na dzisiejsze święto.
SKŁADNIKI
opakowanie makaronu
200 g mielonego mięsa wieprzowego
1 jajko
1 l przecieru pomidorowego
50 g boczku
200 g mozzarelli lub żółtego sera
olej z oliwek
mała cebula
bułka tarta, sól, pieprz
3 łyżki tartego sera
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotować pulpeciki z mięsa, 1 jajka i bułki tartej.Dodać sól i pieprz do smaku. Uformować pulpeciki wielkości małego orzecha włoskiego i usmażyć.
Na patelni usmażyć pokrojony drobno boczek z cebulą, dodać przecier pomidorowy i pogotować 10 minut.
Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu minus 2 minuty. Makaron należy gotować krócej, żeby był trochę nie dogotowany, czyli "al dente"
W naczyniu do pieczenia układamy warstwowo najpierw trochę przecieru , potem makaron, pulpeciki, znowu przecier pomidorowy, pokrojony w kostkę ser.Zużyć wszystkie składniki i na samej górze polać jeszcze sosem pomidorowym i posypać tartym serem.
Zapiekać pod przykryciem 15 minut w temperaturze 180°C.