Przejdź do głównej zawartości
Makaron zapiekany z pulpecikami i serem
Makaron zapiekany z pulpecikami i serem
Smaczny włoski przepis na zapiekany makaron, który można przygotować sobie szybciej i dla większej ilości osób. Idealne na dzisiejsze święto.
SKŁADNIKI
- opakowanie makaronu
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 jajko
- 1 l przecieru pomidorowego
- 50 g boczku
- 200 g mozzarelli lub żółtego sera
- olej z oliwek
- mała cebula
- bułka tarta, sól, pieprz
- 3 łyżki tartego sera
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Przygotować pulpeciki z mięsa, 1 jajka i bułki tartej.Dodać sól i pieprz do smaku. Uformować pulpeciki wielkości małego orzecha włoskiego i usmażyć.
- Na patelni usmażyć pokrojony drobno boczek z cebulą, dodać przecier pomidorowy i pogotować 10 minut.
- Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu minus 2 minuty. Makaron należy gotować krócej, żeby był trochę nie dogotowany, czyli "al dente"
- W naczyniu do pieczenia układamy warstwowo najpierw trochę przecieru , potem makaron, pulpeciki, znowu przecier pomidorowy, pokrojony w kostkę ser.Zużyć wszystkie składniki i na samej górze polać jeszcze sosem pomidorowym i posypać tartym serem.
- Zapiekać pod przykryciem 15 minut w temperaturze 180°C.
SMACZNEGO :)