Robicie ciastka z kremem, rurki a tu w ostatniej chwili szok-w domu nie ma budyniu. Nie szkodzi ten prosty przepis sprawi, że od dzisiaj sami będziecie sobie robić taki krem i to w różnych ulubionych smakach.
SKŁADNIKI
250 ml mleka
70 g cukru
3 żółtka
40 g mąki ziemniaczanej
aromat waniliowy lub cytrynowy , rumowy taki jaki chcemy otrzymać smak
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Roztrzepać żółtka z cukrem, dodać stopniowo mąkę ziemniaczaną i mieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji
Zagotować mleko z aromatem waniliowym, wlewać powoli strumieniem masę żółtkową cały czas mieszając. Doprowadzić do wrzenia (mieszając) i zdjąć z palnika. Przykryć folią spożywczą i kompletnie wystudzić.
Przygotowany krem może być już użyty od razu do nadziewania np. napoleonek, tarty owocowej czy też rurek. Jeśli potrzebujemy krem bardziej delikatny np. do tortów , ptysiów lub kremówek trzeba jeszcze ten krem (schłodzony) połączyć z 200 ml słodkiej śmietany lub serkiem mascarpone.Wystarczy ubić te 2 składniki mikserem z widełkami. Oczywiście wszystkie smaki są dozwolone