Najsmaczniejsze pierogi z szynką, boczkiem i serem. podany przepis na ciasto do pierogow z dokl
adnym opisem krok po kroku i zdjeciami.
SKŁADNIKI
Na ciasto
600 g mąki
1 jajko250 ml gorącej wody1 łyżka oliwy z oliwek
sól
Na nadzienie
200 g białego tłustego sera
1 łyżka śmietany
pół cebuli200 g szynki2 łyżki tartego sera typu Parmezan lub Grana Padanogałka muszkatałowasól
Na okrasę
100 g wędzonego boczku2 łyżki oleju z oliwy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Najpierw ciasto : zagotować 250 ml wody i odstawić na 10 minut. Po upływie tego czasu wyspać mąkę na stolicę dodać 1 jajko, łyżkę oliwy z oliwek, płaską łyżeczkę soli, gorącą wodę i wyrobić ciasto.
Uformować kulę, owinąć przezroczystą folią kuchenną i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie posmażyć cebule i zmielić razem z twarogiem i szynką. Dodać sól do smaku, szczyptę gałki muszkatałowej, łyżkę śmietany starty ser i dokładnie wymieszać.
Nastawić do gotowania garnek z posoloną wodą.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość ok. 1-2 mm . Nakładać łyżeczką nadzienie i przy pomocy wykrojnika do pierogów wycinać pierogi. Można też przy pomocy szklanki wycinać kółka w cieście i napełniać je farszem a następnie zalepiać ręcznie lub przy pomocy widelca.
Do wrzącej posolonej wody dodac łyżkę oliwy z oliwek i wrzucić połowę pierogów, gotować około 3 minut, odcedzić i wrzucić resztę. W oddzielnym naczyniu podsmażyć pokrojony drobno boczek, dodac ugotowane pierogi i delikatnie przemieszać. Podawać gorące.
SMACZNEGO :)