Racuchy z kwiatami dyni,cukinii lub kabaczka na słono
Racuchy z kwiatami dyni, cukinii lub kabaczka na słono
Jest to bardzo popularny włoski przysmak zwłaszcza w południowej części tego pięknego kraju. Mogą być serwowane na kolację lub jako przystawka. Są przepyszne chrupiące, ale uwaga lepiej przygotować ich trochę więcej bo migiem znikają z talerza.
![]() |
Racuchy z kwiatów dyni,cukinii lub kabaczka na słono |
SKŁADNIKI
- kwiaty dyni,cukinii lub kabaczka
- 500 g mąki
- 400ml wody
- 10 g drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 1 jajko
- płaska łyżeczka soli
- pieprz
- olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Rozpuścić drożdże w letniej wodzie z dodatkiem pół łyżeczki cukru i przykryć ściereczką
- Usunąć pręciki i łodyżki z kwiatów. Jak to zrobić szybko? zobacz tutajklik
- Delikatnie wypłukać kwiatki i osuszyć na ściereczce
- Do dużego naczynia nasypać mąki, wbić jajko, wymieszać dodając drożdże rozpuszczone w wodzie. Po dodaniu całej wody do ciasta dodac sól i pieprz do smaku.
- Do ciasta drożdżowego dodać pokrojone lub pocięte nożyczkami kwiaty dyni lub cukinii czy kabaczka.Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.
- Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na dwie godziny.
- Na patelni rozgrzać olej do smażenia, nabierać porcje ciasta łyżką i wykładać na patelnię.
- Racuchy smażyć obustronnie na złoty kolor
- Usmażone racuchy układać na papierowym ręczniku