Racuchy z kwiatami dyni,cukinii lub kabaczka na słono

Racuchy z kwiatami dyni, cukinii lub kabaczka na słono

Jest to bardzo popularny włoski przysmak zwłaszcza w południowej części tego pięknego kraju. Mogą być serwowane na kolację lub jako przystawka. Są przepyszne chrupiące, ale uwaga lepiej przygotować ich trochę więcej bo migiem znikają z talerza.
Chrupiące racuchy jadalnych kwiatów dyni lub cukinii czy kabaczka.
Racuchy z kwiatów dyni,cukinii lub kabaczka na słono



SKŁADNIKI

  • kwiaty dyni,cukinii lub kabaczka
  • 500 g mąki
  • 400ml wody
  • 10 g drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • płaska łyżeczka soli
  • pieprz
  • olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Rozpuścić drożdże w letniej wodzie z dodatkiem pół łyżeczki cukru i przykryć ściereczką
  2. Usunąć pręciki i łodyżki z kwiatów. Jak to zrobić szybko? zobacz tutajklik
  3. Delikatnie wypłukać kwiatki i osuszyć na ściereczce

  4. Do dużego naczynia nasypać mąki, wbić jajko, wymieszać dodając drożdże rozpuszczone w wodzie. Po dodaniu całej wody do ciasta dodac sól i pieprz do smaku.
  5. Do ciasta drożdżowego dodać pokrojone lub pocięte nożyczkami kwiaty dyni lub cukinii czy kabaczka.Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.
  6. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na dwie godziny.
  7. Na patelni rozgrzać olej do smażenia, nabierać porcje ciasta łyżką i wykładać na patelnię.
  8. Racuchy smażyć obustronnie na złoty kolor
  9. Usmażone racuchy układać na papierowym ręczniku

SMACZNEGO :)

instagram @zielonacukinka

Popularne posty