Łatwy przepis na smaczne pączki domowej roboty. Warto spróbować bo takie zrobione w domu są smaczniejsze i zdrowsze.
SKŁADNIKI
2 szklanki mąki tortowej
3 żółtka
25 g masła
25g drożdży
pòł szklanki letniego mleka
2 łyżki jogurtu
2 łyżki cukru
szczypta soli
1 łyżkę alkoholu
olej do smażenia
marmolada lub krem czekoladowy do nadzienia
cukier puder, lukier
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wszystkie składniki wyjąć szybciej z lodówki, żeby miały jednakową temperaturę.
Do naczyna z mąką dodać rozpuszczone w letnim mleku i cukrem drożdże
Teraz dodać resztę składników : żółtka, roztopione masło, jogurt, szczyptę soli i łyżkę alkoholu
Zagnieść sprężyste ciasto , jeśli lepi się za bardzo do rąk to dodać trochę mąki
Odstawć do wyrośnięcia na półtorej godziny, aż do podwojenia objętości ( pod przykryciem ). Ja wstawiam na przykład całe naczynie do woreczka plastikowego.
Gdy ciasto już jest wyrośnięte, wyrobić jescze raz i tym razem rozwałkować na placek o grubości około 1 cm.
Szklanką wykrawać krążki o średnicy 5-6 cm.Zostawić ponownie na stolnicy do wyrośnięcia co najmniej na godzinę. Będzie widać, że są napuchnięte i gotowe do smażenia.
Smażyć w głębokim oleju ( najlepiej orzechowym ) rozgrzanym do 180 °C. Warto zmierzyć temperaturę oleju gdyż jest to bardzo istotne przy smażeniu pączków.
Zbyt wysoka spowoduje,że mogą być jeszcze surowe w środku.
Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku
napełnić marmoladą, czy też kremem czekoladowym, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.