Przejdź do głównej zawartości
Pączki przepis
Pączki przepis
Łatwy przepis na smaczne pączki domowej roboty. Warto spróbować bo takie zrobione w domu są smaczniejsze i zdrowsze.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki tortowej
- 3 żółtka
- 25 g masła
- 25g drożdży
- pòł szklanki letniego mleka
- 2 łyżki jogurtu
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżkę alkoholu
- olej do smażenia
- marmolada lub krem czekoladowy do nadzienia
- cukier puder, lukier
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Wszystkie składniki wyjąć szybciej z lodówki, żeby miały jednakową temperaturę.
- Do naczyna z mąką dodać rozpuszczone w letnim mleku i cukrem drożdże
- Teraz dodać resztę składników : żółtka, roztopione masło, jogurt, szczyptę soli i łyżkę alkoholu
- Zagnieść sprężyste ciasto , jeśli lepi się za bardzo do rąk to dodać trochę mąki
- Odstawć do wyrośnięcia na półtorej godziny, aż do podwojenia objętości ( pod przykryciem ). Ja wstawiam na przykład całe naczynie do woreczka plastikowego.
- Gdy ciasto już jest wyrośnięte, wyrobić jescze raz i tym razem rozwałkować na placek o grubości około 1 cm.
- Szklanką wykrawać krążki o średnicy 5-6 cm.Zostawić ponownie na stolnicy do wyrośnięcia co najmniej na godzinę. Będzie widać, że są napuchnięte i gotowe do smażenia.
- Smażyć w głębokim oleju ( najlepiej orzechowym ) rozgrzanym do 180 °C. Warto zmierzyć temperaturę oleju gdyż jest to bardzo istotne przy smażeniu pączków.
Zbyt wysoka spowoduje,że mogą być jeszcze surowe w środku.
- Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku
- napełnić marmoladą, czy też kremem czekoladowym, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
SMACZNEGO :)