Szaszłyki można zrobić w bardzo prosty sposób, nadziewając na długie wykałaczki różne rodzaje mięsa i warzyw.
Ja osobiście obsmażam je i duszę na patelni z przykrywką. Jako mięsa polecam użycie piersi z kurczaka, czy indyka i drobno mieloną białą kiełbasę. Taki wybór padł ze względu na czas gotowania mięsa na patelni, bo przecież szaszłyki można sobie upiec spokojnie na grilu. Wtedy można użyć kawałki mięsa wieprzowego, wolowego, czy cielęciny, ale wtedy czas ich pieczenia będzie o wiele dłuższy.
SKŁADNIKI
opakowanie długich wykałaczek
pierś kurczaka lub indyka
drobno mielona biała kiełbasa
papryka
cebula
słonina lub boczek
sól
pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pokroić w dużą kostkę piersi drobiowe 3x3cm
Pokroić kiełbasę w kawałki 4-5 cm
Pokroić słoninę w plasterki
Pokroić paprykę i cebulę w kawałki około 3 cm
Nadziewać na wykałaczki na przemian mięso, warzywa i słoninę
Obsmażyć ze wszystkich stron na patelni z odrobiną tłuszczu na rumiano
Posolić do smaku, dodać pieprzu i dusić pod przykryciem na bardzo dużej patelni przez około 15 minut aż do upieczenia się mięsa.