Szaszłyki jak zrobić i co dodać

Szaszłyki jak zrobić i co dodać.

Szaszłyki można zrobić w bardzo prosty sposób, nadziewając na długie wykałaczki różne rodzaje mięsa i warzyw. Ja osobiście obsmażam je i duszę na patelni z przykrywką. Jako mięsa polecam użycie piersi z kurczaka, czy indyka i drobno mieloną białą kiełbasę. Taki wybór padł ze względu na czas gotowania mięsa na patelni, bo przecież szaszłyki można sobie upiec spokojnie na grilu. Wtedy można użyć kawałki mięsa wieprzowego, wolowego, czy cielęciny, ale wtedy czas ich pieczenia będzie o wiele dłuższy. Szaszłyki na patelni




SKŁADNIKI

  • opakowanie długich wykałaczek
  • pierś kurczaka lub indyka
  • drobno mielona biała kiełbasa
  • papryka
  • cebula
  • słonina lub boczek
  • sól
  • pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Pokroić w dużą kostkę piersi drobiowe 3x3cm
  2. Pokroić kiełbasę w kawałki 4-5 cm
  3. Pokroić słoninę w plasterki
  4. Pokroić paprykę i cebulę w kawałki około 3 cm
  5. Nadziewać na wykałaczki na przemian mięso, warzywa i słoninę

  6. Obsmażyć ze wszystkich stron na patelni z odrobiną tłuszczu na rumiano
  7. Posolić do smaku, dodać pieprzu i dusić pod przykryciem na bardzo dużej patelni przez około 15 minut aż do upieczenia się mięsa.

SMACZNEGO :)

instagram @zielonacukinka

Popularne posty