Karnawałowa lazania

Karnawałowa lazania

We Włoszech nie ma karnawału bez lazani, więc dzisiaj przygotowałam wzbogaconą wersję tego pysznego dania.




SKŁADNIKI

  • opakowanie lazani- taki typ który od razu idzie do blaszki bez obgotowywania płatòw
  • 600 g mięsa mielonego
  • cebula
  • papryczka chili
  • pół szklanki wytrawnego wina
  • 1 l przecieru pomidorowego
  • 1/2 l mleka
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • masło
  • 5 łyżek startego żółtego sera typu Parmezan lub Grana Padano
  • 200 g mielonego mięsa na pulpeciki
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Na dużej patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę,  papryczke chili i 600 g mielonego mięsa.


  2.    Dodać pół szklanki wytrawnego wina i odparowac alkohol. Dodać przecier pomidorowy, sól do smaku i  gotować przez 10 minut.


  3. Z 200 g mielonego mięsa, jajka i bułki tartej uformować malutkie pulpeciki o wielkości oliwki a następnie usmażyć na złoty kolor
  4. Przygotować sos beszamelowy ( oczywiście można użyć gotowego produktu )

    SOS BESZAMELOWY  ( sposób uproszczony )

    Rozpuścić łyżkę mąki w pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z łyżką  masła. Do wrzącego mleka wlać rozpuszczona mąkę,  szczyptę soli, szczyptę gałki muszkatołowej i chwilę pogotować.  Sos nie powinien być gęsty,  ponieważ płaty lasagni wchłoną nadmiar wilgoci a nawet jej potrzebują.


  5. Wysmarować  blachę masłem na dno wlać dużą nalewkę sosu pomidorowego i ułożyć pierwszą warstwę płatów lasazani. Pierwszą warstwę polać nalewką sosu pomidorowego z mięsem,  rozprowadzić po powierzchni i posypać tartym serem. 
  6. Ułożyć 2 warstwe płatów lazani i tym razem polać sosem beszamelowym , posypać gałką muszkatalowa.

     Ułożyć 3 warstwe płatów, znowu polać sosem z mięsem,  posypać serem. Ułożyć 4 warstwę platów  a na nim resztę mięsa mielonego z sosem pomidorowym, resztę sosu beszamelowego , posypać tartym serem
  7. Ostatnią warstwę lazani polać sososem pomidorowym, ułożyć usmażone pulpeciki, posypać serem. Całość przykryć folią aluminiową i zapiekać w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 20 minut. Odczekać 10 minut po czym można serwować

SMACZNEGO :)

instagram @zielonacukinka

Popularne posty