We Włoszech nie ma karnawału bez lazani, więc dzisiaj przygotowałam wzbogaconą wersję tego pysznego dania.
SKŁADNIKI
opakowanie lazani- taki typ który od razu idzie do blaszki bez obgotowywania płatòw
600 g mięsa mielonego
cebula
papryczka chili
pół szklanki wytrawnego wina
1 l przecieru pomidorowego
1/2 l mleka
łyżka masła
łyżka mąki
sól
gałka muszkatołowa
masło
5 łyżek startego żółtego sera typu Parmezan lub Grana Padano
200 g mielonego mięsa na pulpeciki
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na dużej patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, papryczke chili i 600 g mielonego mięsa.
Dodać pół szklanki wytrawnego wina i odparowac alkohol. Dodać przecier pomidorowy, sól do smaku i gotować przez 10 minut.
Z 200 g mielonego mięsa, jajka i bułki tartej uformować malutkie pulpeciki o wielkości oliwki a następnie usmażyć na złoty kolor
Przygotować sos beszamelowy ( oczywiście można użyć gotowego produktu )
SOS BESZAMELOWY ( sposób uproszczony )
Rozpuścić łyżkę mąki w pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z łyżką masła. Do wrzącego mleka wlać rozpuszczona mąkę, szczyptę soli, szczyptę gałki muszkatołowej i chwilę pogotować. Sos nie powinien być gęsty, ponieważ płaty lasagni wchłoną nadmiar wilgoci a nawet jej potrzebują.
Wysmarować blachę masłem na dno wlać dużą nalewkę sosu pomidorowego i ułożyć pierwszą warstwę płatów lasazani. Pierwszą warstwę polać nalewką sosu pomidorowego z mięsem, rozprowadzić po powierzchni i posypać tartym serem.
Ułożyć 2 warstwe płatów lazani i tym razem polać sosem beszamelowym , posypać gałką muszkatalowa.
Ułożyć 3 warstwe płatów, znowu polać sosem z mięsem, posypać serem. Ułożyć 4 warstwę platów a na nim resztę mięsa mielonego z sosem pomidorowym, resztę sosu beszamelowego , posypać tartym serem
Ostatnią warstwę lazani polać sososem pomidorowym, ułożyć usmażone pulpeciki, posypać serem. Całość przykryć folią aluminiową i zapiekać w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 20 minut. Odczekać 10 minut po czym można serwować