Zimno za oknem, chciałoby się zjeść coś ciepłego, pożywnego nie jak zwykle zupę czy ziemniaki. Wybór padł na risotto.
Danie to jest bardzo popularne we Włoszech, przyrządzane na wiele sposobów. Ten przepis jest bardzo łatwy, a jednocześnie smaczny i efektowny. Koniecznie spróbujcie zrobić.
SKŁADNIKI
pół kg ryżu
mała cebula
pół litra przecieru pomidorowego
3 łyżki oleju z oliwek
3 serki w plasterkach o smaku śmietankowym
100 g startego żółtego sera
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu, ale skrócić ten czas o 4 minuty. Ryż ma być jeszcze trochę twardawy
W czasie gotowania ryżu ugotować sos pomidorowy. W tym celu na oleju podsmażyć poszatkowaną drobno cebulę, dodać cały przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą.
Do żaroodpornego naczynia wlać nalewkę gorącego sosu, następnie połowę ryżu.
W ryżu zrobić wgłębienie przy pomocy nalewki i wlać w to wgłębienie następną nalewkę sosu pomidorowego
Ułożyć na górze 3 plasterki sera
Wyłożyć do naczynia pozostały jeszcze gorący ryż i polać gorącym sosem pomidorowym, zachowując jeszcze jedną nalewkę sosu do dekoracji.Wymieszać całość delikatnie, posypać startym żółtym serem.
Po raz ostatni zrobić wgłębienie nalewką i nalać w to wgłębienie sosu pomidorowego