Pyszny przepis na dietetyczne pulpety w sosie pomidorowym.
Dietetyczne pulpety w sosie pomidorowym
SKŁADNIKI
600 g zmielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych 5 łyżek mleka nać pietruszki 1/2 papryczka chili ząbek czosnku (przekrojonego na pół)
mała cebula
gałka muszkatołowa
bułka tarta
sól 700ml przecieru pomidorowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do naczynia z mięsem mielonym dodać jajko, 5 łyżek błyskawicznych płatków owsianych, 5 łyżek mleka, sól, szczyptę gałki muszkatołowej, drobniutko pokrojoną pietruszkę i ząbek czosnku przekrojony na pół. Dokładnie wymieszać . Jeśli mięso jest zbyt rzadkie, dodać dodatkowo łyżkę bułki tartej.
Wyjąć z mięsa połówki czosnku, które zdążyło już nabrać aromatu i zużyć do przygotowywania sosu. Z mięsa uformować nieduże pulpety. Obtoczyć w bułce tartej. Przygotować sos pomidorowy : Do pojemnego garnka lub głębokiej patelni wlać 3 łyżki oleju z oliwy, dodać ząbek czosnku wyjęty z mięsa, poszatkowana drobno cebulę, papryczke chili.
Podsmażyć przez chwilę poczym wlać cały przecier pomidorowy. Posolić do smaku. Doprowadzić sos do wrzenia i wkładać pulpety. Zmniejszyć gaz do minimum i gotować przez około 15 minut od czasu do czasu delikatnie pulpety obrócić.