Pierogi nadziewane białą kiełbasą i wędzoną mozzarellą

Na obiad niedzielny jako pierwsze danie dzisiaj były pyszne pierogi :) W przepisie podaję sposób na ciasto do pierogów,  które się zawsze udaje. Jako nadzienie smaczna biała kiełbasa i biały miękki ser. Jako okrasa do pierogów stosuje mój sprawdzony i super szybki sposób nie wymagający gotowania, za to uwielbiany przez całą rodzinę .

Pierogi nadziewane białą kiełbasą i wędzoną mozzarellą





  SKŁADNIKI


Na ciasto

500 g mąki
1 jajko
220 ml gorącej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
sól


Na nadzienie

200 g białej surowej kiełbasy
kawałek cebuli
200 g wędzonej mozzarelli lub innego białego sera
2 łyżki tartego sera typu Parmezan lub Grana Padano
gałka muszkatołowa
sól 


Na okrasę 

3 serki w plasterkach o smaku śmietankowym


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Najpierw ciasto : zagotować 220 ml wody i odstawić na 10 minut. Po upływie tego czasu wyspać mąkę na stolicę dodać 1 jajko, łyżkę oliwy z oliwek, płaską łyżeczkę soli, gorącą wodę i wyrobić ciasto. 



Uformować kulę, owinąć przezroczystą folią kuchenną i włożyć do lodówki na 30 minut.




 

W tym czasie przygotować nadzienie. Wyjąć kiełbasę ze swojej skórki,  obsmażyć razem z olejem i cebulką na patelni a następnie zmielić i wystudzić. 




Do miseczki zetrzeć wędzoną mozzarellę na tarce o dużych otworach, dodać zmieloną kiełbasę,  szczyptę gałki muszkatołowej i 2 łyżki tartego sera typu Parmezan lub Grana, wymieszać. 




Nastawić do gotowania garnek z posoloną wodą. Po upływie 30 minut wyjąć kulę ciasta z lodówki i rozwałkować cienkie płaty ciasta. Przy pomocy szklanki wykroić kawałki z ciasta.


 

Formować pierogi dodając do każdego łyżeczkę nadzienia i   wygniatając widelcem zamykać pierogi z obydwu stron. 


Układać na tacy, posypać mąką. 


 

Do wrzącej posolonej wody dodac łyżkę oliwy z oliwek i wrzucić połowę pierogów,  gotować około 4 minut, odcedzić i wrzucić resztę.


  

W oddzielnym naczyniu np garnku wlać 2 łyżki stołowe gorącej  wody od gotowania pierogów,  dodać serki w plasterkach i wymieszać  ( nie gotować )  . 


Połączyć razem z odcedzonymi,  gorącymi pierogami i wymieszać. 


 Podawać gorące posypane tartym serem typu Parmezan lub Grana Padano.


SMACZNEGO :)





instagram @zielonacukinka

Popularne posty