Cukinia duszona - leczo to smaczne i lekkostrawne danie, bardzo często gości na moim stole. Można je przygotować także w wersji light -rezygnując z dodania kiełbasek do przepisu, co znacznie obniży ilość zawartych kalorii. Dodatek w postaci jadalnych kwiatów cukinii lub dyni czyni je niepowtarzalnym i egzotycznym przysmakiem. Świetnie smakuje jako samo danie lub jako dodatek do ziemniaków i mięsa.
Cukinia duszona
SKŁADNIKI
4 duże cukinie lub kabaczki
2 cebule
50 dkg kiełbasy
kwiaty cukinii ( niekoniecznie )
sól
pieprz oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pokroić cukinie w plasterki ok 1/2 cm grubości, cebule poszatkowac, kiełbaski pokroić.
Na głębokiej patelni lub do garnka dodać 4 łyżki oliwy z oliwek ( najlepiej z pierwszego tłoczenia ) następnie wrzucić razem cebulę, cukinię, kiełbasę sól, pieprz i podsmażyć lekko okolo 5 minut.
Następnie można dodać umyte i oczyszczone z precików i listków kwiaty cukinii.
Dodajemy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem przez okolo 10 minut.