Lazania - krok po kroku

Lazania - krok po kroku

Lasania lasagna lazania -świetny pomysł na niedzielny obiad lub smaczną niespodziankę dla oczekiwanych gości. Przed przygotowaniem tego pysznego i bardzo lubianego dania proponuję zaopatrzyć sie w makaron typu lasagne a najlepiej taki, który nie wymaga wstępnego gotowania. Zaoszczędzi to nam pracy, a efekty będą takie same.






SKŁADNIKI




opakowanie makaronu lasagne
600 g mięsa mielonego
cebula
papryczka chili
pół szklanki wytrawnego wina
700 ml przecieru pomidorowego
1/2 l mleka
łyżka masła
łyżka mąki
sól
gałka muszkatołowa
masło
5 łyżek startego żółtego sera typu Parmezan lub Grana Padano


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Na dużej patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę,  papryczke chili i mielone mięso.



  Dodać pół szklanki wytrawnego wina i odparowac alkohol. Dodać przecier pomidorowy, sól do smaku i  gotować przez 10 minut.



 Przygotować sos beszamelowy ( oczywiście można użyć gotowego produktu )



SOS BESZAMELOWY  ( sposób uproszczony )

Rozpuścić łyżkę mąki w pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z łyżką  masła. Do wrzącego mleka wlać rozpuszczona mąkę,  szczyptę soli, szczyptę gałki muszkatołowej i chwilę pogotować.  Sos nie powinien być gęsty,  ponieważ płaty lasagni wchłoną nadmiar wilgoci a nawet jej potrzebują.




Wysmarować  blachę masłem na dno wlać dużą nalewkę sosu pomidorowego i ułożyć pierwszą warstwę płatów lasagni (płaty lasagni przed ukladaniem zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie , aby były już lekko wilgotne).


Pierwszą warstwę polać nalewką sosu pomidorowego z mięsem,  rozprowadzić po powierzchni i posypać tartym serem. 

Ułożyć 2 warstwe płatów lazani i tym razem polać sosem beszamelowym , posypać gałką muszkatalowa.

 Ułożyć 3 warstwe płatów, znowu polać sosem z mięsem,  posypać serem. 

Ułożyć 4 warstwę platów  a na nim resztę mięsa mielonego z sosem pomidorowym, resztę sosu beszamelowego , posypać tartym serem i ułożyć kawałeczki masła.  


Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Przed podaniem odczekać około 10 minut a potem... 


SMACZNEGO :)





instagram @zielonacukinka

Popularne posty