Kluski z dyni -gotowanej i puree ziemniaczanego w proszku
Kluski z gotowanej dyni i puree ziemniaczanego w proszku
Te pyszne kluski z dyni zrobiłam z ugotowanej dyni, choć wszystkie przepisy każą ją najpierw upiec w piekarniku. Wydawało mi się, że to zbyt długi okres oczekiwania i stąd powstał przepis na kluski z dyni gotowanej a nie pieczonej. Puree ziemniaczane w proszku, pochłania nadmiar wilgoci a reszta składników sprawia, że kluski można zrobić łatwo i szybko. Z tego przepisu wyjdą 2 duże porcje, więc jeśli planujecie posiłek dla większej ilości osób, należy odpowiednio powiększyć ilość składników.
SKŁADNIKI na 2 osoby
350g ugotowanej dyni
50g puree ziemniaczanego w proszku
1 jajko
mąka ziemniaczana
kawałki boczku lub kiełbaski
4 łyżki oleju z oliwek
sól
tarty ser do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ugotowaną dynię np według tego przepisu klik następnie przetrzeć przez sitko lub przemielić.
Dodać 1 opakowanie puree ziemniaczanego w proszku -50g , jajko, sól do smaku i dokładnie wymieszać.
Wyrównać masę w naczyniu a następnie podzielić na 4 części. Wyjąć 1/4 masy i to miejsce wypełnić mąką ziemniaczaną
Wyrobić kulę a następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Wrzucać do wrzącej, posolonej wody i jak tylko wypłyną wyjmować łyżką cedzakową
Na patelni podsmażyć na oleju pokrojony drobno boczek lub kiełbaskę, wymieszać delikatnie z kluskami