Kluski z dyni -gotowanej i puree ziemniaczanego w proszku

Kluski z gotowanej dyni  i puree ziemniaczanego w proszku

Te pyszne kluski z dyni zrobiłam z ugotowanej dyni, choć wszystkie przepisy każą ją najpierw upiec w piekarniku. Wydawało mi się, że to zbyt długi okres oczekiwania i stąd powstał przepis na kluski z dyni gotowanej a nie pieczonej. Puree ziemniaczane w proszku, pochłania nadmiar wilgoci a reszta składników sprawia, że kluski można zrobić łatwo i szybko. Z tego przepisu wyjdą 2 duże porcje, więc jeśli planujecie posiłek dla większej ilości osób, należy odpowiednio powiększyć ilość składników.




SKŁADNIKI na 2 osoby

  • 350g ugotowanej dyni
  • 50g puree ziemniaczanego w proszku
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • kawałki boczku lub kiełbaski
  • 4 łyżki oleju z oliwek
  • sól
  • tarty ser do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Ugotowaną dynię np według tego przepisu klik  następnie przetrzeć przez sitko lub przemielić.
  2. Dodać 1 opakowanie puree ziemniaczanego w proszku -50g , jajko, sól do smaku i dokładnie wymieszać.
  3. Wyrównać masę w naczyniu a następnie podzielić na 4 części. Wyjąć 1/4 masy i to miejsce wypełnić mąką ziemniaczaną

  4. Wyrobić kulę a następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego.

  5. Wrzucać do wrzącej, posolonej wody i jak tylko wypłyną wyjmować łyżką cedzakową

  6. Na patelni podsmażyć na oleju pokrojony drobno boczek lub kiełbaskę, wymieszać delikatnie z kluskami
  7. Posypać tartym serem np typu parmezan

SMACZNEGO :)

instagram @zielonacukinka

Popularne posty