Każdemu może się zdarzyć... no i właśnie znalazłam w lodòwce zapomniany twaròg, ktòry jeszcze trzy dni temu był świeżutki i pachnący. Wyrzucić nie wyrzucić?, trochę szkoda. Po wstępnych oględzinach stwierdziłam, że mòj ulubiony włoski twaròg ricotta w sumie to jest jeszcze dobry. Szkoda tylko, że nie mam czasu ani składnikòw na przerobienie go na sernik, czy tartę. Postanowiłam więc upiec go w całości bo przygotowanie
zajmie mi 30 sekund a potem pòjdzie do piekarnika.
SKŁADNIKI
Twaròg ricotta dwu-trzydniowy
Sòl hawajska drobno mielona lub zwykła
Oregano
Łyżeczka soku z cytryny
Tarta skòrka z cytryny - niekoniecznie
Papier do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia
Posypać odrobiną soli, i oregano
Położyć na tak przygotowanym papierze twaròg
Posypać twaròg solą, oregano, startą skòrką cytryny ( niekoniecznie ) i pokropić sokiem z cytryny
Wstawić do nagrzanego do 160 °C piekarnika i piec przez około 40 minut do uzyskania złotego koloru.