Lubicie kluski ziemniaczane? to dzisiaj polecam mój ulubiony przepis, smaczny i kolorowy:) Połączenie lekko gorzkiego smaku czerwonej sałaty radicchio i włoskiego pleśniowego sera gorgonzola wraz z odrobiną białego wina, które je lekko łagodzi sprawia iż danie to jest przepyszne i robi wrażenie. Przygotowanie zabiera bardzo mało czasu praktycznie 10-15 minut.
_wm.jpg) |
Kluski ziemniaczane z sosem z czerwonej sałaty |
SKŁADNIKI
1 kg klusek ziemniaczanych
1 cebula
czerwona sałata radicchio
50g masła
2 łyżki oleju z oliwy
1 szklanka białego wytrawnego wina
2 plasterki sera o smaku śmietankowym
sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Nastawić w garnku lekko posoloną wodę do ugotowania klusek ziemniaczanych. W międzyczasie w pojemnym garnku lub na patelni podsmażyć pokrojoną drobno cebulę na maśle i oleju z oliwy. Dodać białe wytrawne wino i dusić cebulę do miękkości.
W razie potrzeby dodać odrobinę wody od gotowania klusek. Dodać ser pleśniowy gorgonzola, poszatkowaną sałatę , serki w plasterkach.
Gotować przez 1 minutę do rozpuszczenia się serów i wyłączyć gaz. Ugotowane kluski ziemniaczane połączyć z sosem, dokładnie wymieszać.
Podawać na gorąco.
SMACZNEGO :)