Dyniowe risotto- ryż z dynią

Dzisiaj przedstawiam Wam bardzo prosty i szybki przepis na dyniowe risotto czyli ryż z dynią 

Ryż z dynią dyniowe risotto


SKŁADNIKI


300g dyni
400 g ryżu
1 l bulionu warzywnego
por lub cebula
nać pietruszki
papryczka chili
oliwaz oliwek
sól
4 serki w plasterkach o smaku śmietankowym
4 łyżki startego sera Parmezan


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Przygotować 1 l posolonego bulionu warzywnego ( w 1 l wody ugotować dowolne posiadane warzywka: np. seler, pietruszka, por, marchew, cebula ) . Obrać dynię ze skóry i pokroić w grube kostki. 




Do garnka dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, papryczkę chili, pokrojony kawałek pora, nać pietruszki, dynię i lekko podsmażyć . Dodać pół szklanki wody, sól , dusić pod przykryciem ok 10 minut. Tak przygotowaną dynię zmiksować  blenderem.  Do garnka o szerokim spodzie lub głębokiej patelni dodać 4 łyżki oliwy z oliwek , kawałek pokrojonego pora, wsypać opłukany ryż i mieszając zeszklić delikatnie. 




                             


 Gdy ryż jest już zeszklony,  zaczynamy podlewać przygotowanym wcześniej,  gorącym bulionem warzywnym, po jednej nalewce, za każdym razem mieszając. Gotujemy w ten sposób ryż przez około 12-14 minut ( w zależności od rodzaju ryżu i przepisu na opakowaniu). Teraz należy dodać zmiksowaną wcześniej dynię i dokładnie wymieszać. 



                            
                             



Dodać 4 serki w plasterkach. Doładnie wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się serków.  Posypać serem Parmezan i gotowe :)







SMACZNEGO :)

instagram @zielonacukinka

Popularne posty