Dzisiaj przedstawiam Wam bardzo prosty i szybki przepis na dyniowe risotto czyli ryż z dynią
Ryż z dynią dyniowe risotto
SKŁADNIKI
300g dyni 400 g ryżu 1 l bulionu warzywnego por lub cebula nać pietruszki papryczka chili oliwaz oliwek sól 4 serki w plasterkach o smaku śmietankowym 4 łyżki startego sera Parmezan
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotować 1 l posolonego bulionu warzywnego ( w 1 l wody ugotować dowolne posiadane warzywka: np. seler, pietruszka, por, marchew, cebula ) . Obrać dynię ze skóry i pokroić w grube kostki.
Do garnka dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, papryczkę chili, pokrojony kawałek pora, nać pietruszki, dynię i lekko podsmażyć . Dodać pół szklanki wody, sól , dusić pod przykryciem ok 10 minut. Tak przygotowaną dynię zmiksować blenderem. Do garnka o szerokim spodzie lub głębokiej patelni dodać 4 łyżki oliwy z oliwek , kawałek pokrojonego pora, wsypać opłukany ryż i mieszając zeszklić delikatnie.
Gdy ryż jest już zeszklony, zaczynamy podlewać przygotowanym wcześniej, gorącym bulionem warzywnym, po jednej nalewce, za każdym razem mieszając. Gotujemy w ten sposób ryż przez około 12-14 minut ( w zależności od rodzaju ryżu i przepisu na opakowaniu). Teraz należy dodać zmiksowaną wcześniej dynię i dokładnie wymieszać.
Dodać 4 serki w plasterkach. Doładnie wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się serków. Posypać serem Parmezan i gotowe :)