Przepis na rybę z sosem koperkowo jogurtowym jest dobrym pomysłem na przygotowanie smacznego dietetycznego dania. Do przygotowania tej potrawy użyłam świeżego dorsza, ale można przygotować także inną rybę świeżą lub mrożoną i skorzystać z tego przepisu. Z takim pysznym sosem praktycznie każda ryba będzie smaczna.
SKŁADNIKI
5 kawałkow świeżego dorsza lub innej ryby
opakowanie jogurtu naturalnego 0%
świeży koperek
3 łyżki oleju z oliwek
pół małej cebuli
mąka
sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem kawałki ryby
każdy kawałek posolić i opruszyć pieprzem
obtoczyć wszystkie kawałki ryby w mące
na patelni lekko zarumienić cebulkę na oleju, dodać rybę i obsmażyć z obustronnie
do jogurtu dodawać stopniowo pół szklanki gorącej wody a następnie połączyć z rybą na patelni, dodać do ryby dużo posiekanego koperku i doprawić do smaku solą i pieprzem