Przejdź do głównej zawartości
Ryba w sosie koperkowo jogurtowym
Ryba w sosie koperkowo jogurtowym
Przepis na rybę z sosem koperkowo jogurtowym jest dobrym pomysłem na przygotowanie smacznego dietetycznego dania. Do przygotowania tej potrawy użyłam świeżego dorsza, ale można przygotować także inną rybę świeżą lub mrożoną i skorzystać z tego przepisu. Z takim pysznym sosem praktycznie każda ryba będzie smaczna.
SKŁADNIKI
- 5 kawałkow świeżego dorsza lub innej ryby
- opakowanie jogurtu naturalnego 0%
- świeży koperek
- 3 łyżki oleju z oliwek
- pół małej cebuli
- mąka
- sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem kawałki ryby
- każdy kawałek posolić i opruszyć pieprzem
- obtoczyć wszystkie kawałki ryby w mące
- na patelni lekko zarumienić cebulkę na oleju, dodać rybę i obsmażyć z obustronnie
- do jogurtu dodawać stopniowo pół szklanki gorącej wody a następnie połączyć z rybą na patelni, dodać do ryby dużo posiekanego koperku i doprawić do smaku solą i pieprzem
- dusić razem przez około 2 minut aż sos zgęstnieje
- podawać na zimno lub gorąco np z ziemniakami
SMACZNEGO :)