Ciasto francuskie z salami i serem
Ciasto francuskie z salami lub serem
To chyba najszybsza przystawka, zapiekanka na gorąco jaką znam. Jest pyszna i i prezentuje się wspaniale na stole. Ciasto francuskie z salami i serem można przygotować w kilkanaście minut a składniki zmieniać w dowolny sposób. Ja w tym przepisie użyłam salami i sera, ale przecież można też zastąpić ją szynką lub kiełbasą czy też zrobić tylko z serem. To tylko kwestia smaku i upodobań.Zaletą tego przepisu jest to ,że wystarczy zaopatrzyć się w gotowe ciasto francuskie a do środka nada się dosłownie wszystko.
![]() |
Ciasto francuskie z salami i serem |
SKŁADNIKI
- Opakowanie ciasta francuskiego
- 100g salami
- 100g żółtego sera w plasterkach
- jajko
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Wykroić szklanką parzystą ilość krążków z ciasta francuskiego
- Na każdy krążek ciasta nałożyć plasterek salami,sera i przykryć drugim krążkiem ciasta francuskiego
- Układać na papierze do pieczenia , posmarowac rozmąconym jajkiem
- Zapiekać w rozgrzanym do 180°C piekarniku do uzyskania złotego koloru ( około10-15minut )
- Spożywać na gorąco lub na zimno