Kluski śląskie - łatwy przepis
Kluski ślaskie - łatwy przepis
Łatwy przepis na kluski śląskie - opisany bardzo dokładnie więc to danie może przygotowac każdy. Jest w sprzedaży wiele gotowych produktów , ale ja wolę jeść swoje własne, domowe, pyszne. Są mięciutkie, pachnące cebulką, boczkiem albo z sosem grzybowym, po prostu pychota. Można spędzić też trochę czasu z dziećmi w kuchni wspólnie lepiąc kluski. Z doświadczenia wiem, że przedszkolaki uwielbiają takie domowe prace.
![]() |
Kluski śląskie - łatwy przepis |
- 1 kg ziemniaków
- około 250 g mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- sół
- lyżka oleju
- 100g boczku i cebuli do okrasy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ugotować obrane ziemniaki w osolonej wodzie
- Ugotowane ziemniaki przecisnać przez praskę i odstawić do przestygnięcia. Najlepsze do przyrządzenia klusek śląskich są"sypkie" odmiany ziemniaków
- Ziemniaki wyłożyć na talerz i uklepać. Wykroić 1/4 części z ziemniaków, wyjąć je i odłożyć. W wolne miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, aby zajęła miejsce wyjętych ziemniaków.
- Dodać odłożone uprzednio ziemniaki, pół łyżeczki soli, żółtko i wyrobić ciasto. (aby dobrze wyrobić ciasto, ziemniaki muszą być jeszcze ciepłe, ale takie,aby nie parzyły w dłonie)
- Nabierać łyżką porcję ciasta i uformować z niej kulkę. Trzymając w dłoni , placem wskazującym zrobić wgłębienie mniej więcej do połowy kluski
- Kluski wrzucać na gotującą się, osoloną wodę ( do wody dodać łyżkę oleju aby zapobiec zlepianiu się klusek między sobą ). Gotować na średnim ogniu przez ok. 3-4 min od wypłynięcia klusek na powierzchnię. (Uważać aby woda się nie gotowała zbyt mocno, dzięki temu kluski będą miały gładką i nie poszarpaną powierzchnię.)
- Ugotowane kluski wyjmować przy pomocy łyżki cedzakowej.
- Podawać z podsmażonymi kawałkami boczku i cebuli lub sosem np. grzybowym, pomodorowym typu bolognese.