Bułeczki drożdżowe - świnki nadziewane salami
Pyszne i zdrowe bułeczki drożdżowe nadziewane salami ( lub kiełbaską, mortadelą, szynką, boczkiem, ... )
![]() |
Bułki drożdżowe |
SKŁADNIKI
0,5 KG MĄKI
10 G DROŻDŻY
200 ML LETNIEGO MLEKA
1 PŁASKA ŁYŻECZKA CUKRU
1 jajko + 1 do posmarowania
1 PŁASKA ŁYŻKA SOLI
70 g masła lub 3 łyżki oleju z oliwek
Kilka plasterków salami
Ziarenka pieprzu
Wykałaczki
Papier do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotować 200 ml letniego mleka z którego odlać pół szklanki, dodać cukier, rozkruszone drożdże, zamieszać delikatnie i przykryć folią spożywczą - tak przygotowany rozczyn odstawić na 5 minut.
W międzyczasie dodać sól do pozostałego mleka, przesiać mąkę. Na środku mąki zrobić dołek wlać do niego nasze lekko wyrośnięte drożdże, roztopione masło ( lub olej ), jajko oraz pozostałe mleko.
Wyrobć ciasto na gładką kulę, w razie potrzeby podlać odrobiną wody lub podsypać mąką. Zależy to od wilgotności mąki. Tak przygotowanym ciastem rzucić mocno i kilkakrotnie o podstawę na której jest przygotowywane. Wywinąć obustronnie pod spód i odstawić do wyrośnięcia. Naczynie , w którym ma podwoić swoją objętość ciasto, przykryć folią spożywczą lub włożyč do czystego woreczka plastikowego, reklamówki i odstawić w ciepłe miejsce np do zamkniętego piekarnika.
Ciasto powinno wyrastać około 5 godzin, ponieważ krótszy czas wyrastania często powoduje niestrawność - po spożyciu źle wyrośniętego wyrobu.
Z ciasta uformować wałek i podzielić na 12 części ( zostawiając odrobinę ciasta na uszy i ogonki dla bułeczkowych świnek). Na każdej położyć plasterek salami ( lub innego nadzienia ) zebrać brzegi do środka wciskając tak jakby się chciało zawiązać sakiewkę.
Uformować w ten sposób wszystkie części ciasta. Do każdej uformowanej kulki dolepić uszy i ogonki zwilżając odrobiną wody lub rozmąconym jajkiem.
Ziarenka pieprzu użyć do zrobienia oczu a przy pomocy wykałaczek przymocować nos.
Tak przygotowane świnki ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć i odstawic do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Świnki zwiększyły swoją objętość, teraz wystarczy delikatnie wyjąć wykałaczki , posmarowac rozmąconym jajkiem lub mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika 160 ° na około 15 minut. Gdy bułeczki zarumienią się, odstawić do przestygnięcia.
SMACZNEGO :)