Bazyliowe pesto ze słoiczka jak poprawić smak? Dzisiaj kolejny przepis z mojej domowej kolekcji szybkich obiadów który pomoże Wam przygotowaniu super smacznego i szybkiego obiadu lub kolacji. W sklepie można kupić wiele rodzajów gotowego pesto do makaronu, ale jak wiadomo w zależności od producenta o różnym smaku i jakości. Chcę podzielić się z Wami moim sposobem na ulepszenie smaku, aby makaron z pesto bazyliowym był wyśmienity.
SKŁADNIKI
1 słoiczek gotowego pesto z bazyli 500g makaronu typu penne,świderki oliwa z oliwek ząbek czosnku 4 serki w plasterkach o smaku śmietankowym
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ugotować makaron według przepisu podanego na opakowaniu. W drugim naczyniu dodać 3 łyżki oliwy z oliwek, ząbek czosnku i leciutko go podsmażyć, aby tylko olej złapał smak czosnku poczym wyłączyć ogień i wyjąć czosnek. Dodać gotowe pesto bazyliowe ze słoiczka ( nie gotować ) i pół nalewki wody od gotowania. Odcedzić ugotowany makaron i od razu gorący dodać do naszego naczynia z pesto z bazyli. Dokładnie wymieszać teraz dodać 4 serki w plasterkach które pod wpływem gorąca rozpuszcza się. Można ewentualnie dodać jeszcze 2-3 łyżki wody od gotowania makaronu. Całość dokładnie wymieszać i podawać gorące. Jeśli macie dostęp do świeżej bazylii proponuję zrobić samemu pesto według tego przepisu : tutaj przepis na własne pesto ze świeżej bazylii Efektownym dodatkiem jest posypanie gotowego dania tartym serem typu parmezan lub grana padano.