Udka z kurczaka - nowy efektowny przepis

Udka z kurczaka -nowy,efektowny przepis

Jeśli znudziło się wam podawanie udek z kurczaka ciągle w ten sam sposób to zobaczcie ten przepis. Udka prezentują się o wiele lepiej na talerzu, nie ma kłopotu ze sprzątaniem kostek ze stołu, zwłaszcza jeśli jest więcej osób. Mięso można przygotować sobie szybciej, pousuwać kostki i natrzeć przyprawami. Nie trzeba się martwić ewentualnym usuwaniem piórek bo skóra i tak będzie usunięta. Danie to przygotowałam przy użyciu patelni, ale można też skorzystać z piekarnika.
Super przepis na podanie udek z kurczaka w elegancki sposób
Udka z kurczaka -nowy przepis

SKŁADNIKI-przepis na 4 osoby

  • 4 udka z kurczaka
  • ulubione przyprawy do kurczaka
  • 4 łyżki oleju z oliwek
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 8 plasterków boczku
  • 8 gałązek rozmarynu
  • por,lub cebula
  • sznurek do pieczenia lub bawełniane nici

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem
  2. Udko z kurczaka przekroic na pół
  3. Usunąć skórę,naciąć mięso i ścięgna przy główce kości potem ciąć mięso wzdłuż kości, następnie oddzielić mięso nożem,przecinać wszystkie ścięgna,usunąć dokładnie całą kość,jeśli pozostały jakieś chrząstki należy je także wyciąć
  4. Natrzeć mieso solą i ulubionymi przyprawami do kurczaka
  5. Składać na pół
  6. Na każdy kawałek mięsa ułożyć plaster boczku i kawałek rozmarynu
  7. Zawiązać sznurkiem jak paczuszkę z kokardką na wierzchu
  8. Na rozgrzanej patelni z olejem układać mięso, dodać poszatkowany por lub cebulę
  9. Podrumienić z obydwu stron poczym dodać wino
  10. Odparować alkohol a nastepnie dodać wrzątku tyle aby prawie zakryło całe mięso
  11. Dusić pod przykryciem do miękkości od czasu do czasu odwracając mięso
  12. Po upływie około 30 minut z wrzątku pozostanie smaczny, gęsty sosik

SMACZNEGO :)

instagram @zielonacukinka

Popularne posty