Udka z kurczaka - nowy efektowny przepis
Udka z kurczaka -nowy,efektowny przepis
Jeśli znudziło się wam podawanie udek z kurczaka ciągle w ten sam sposób to zobaczcie ten przepis. Udka prezentują się o wiele lepiej na talerzu, nie ma kłopotu ze sprzątaniem kostek ze stołu, zwłaszcza jeśli jest więcej osób. Mięso można przygotować sobie szybciej, pousuwać kostki i natrzeć przyprawami. Nie trzeba się martwić ewentualnym usuwaniem piórek bo skóra i tak będzie usunięta. Danie to przygotowałam przy użyciu patelni, ale można też skorzystać z piekarnika.
![]() |
Udka z kurczaka -nowy przepis |
SKŁADNIKI-przepis na 4 osoby
- 4 udka z kurczaka
- ulubione przyprawy do kurczaka
- 4 łyżki oleju z oliwek
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- 8 plasterków boczku
- 8 gałązek rozmarynu
- por,lub cebula
- sznurek do pieczenia lub bawełniane nici
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem
- Udko z kurczaka przekroic na pół
- Usunąć skórę,naciąć mięso i ścięgna przy główce kości potem ciąć mięso wzdłuż kości, następnie oddzielić mięso nożem,przecinać wszystkie ścięgna,usunąć dokładnie całą kość,jeśli pozostały jakieś chrząstki należy je także wyciąć
- Natrzeć mieso solą i ulubionymi przyprawami do kurczaka
- Składać na pół
- Na każdy kawałek mięsa ułożyć plaster boczku i kawałek rozmarynu
- Zawiązać sznurkiem jak paczuszkę z kokardką na wierzchu
- Na rozgrzanej patelni z olejem układać mięso, dodać poszatkowany por lub cebulę
- Podrumienić z obydwu stron poczym dodać wino
- Odparować alkohol a nastepnie dodać wrzątku tyle aby prawie zakryło całe mięso
- Dusić pod przykryciem do miękkości od czasu do czasu odwracając mięso
- Po upływie około 30 minut z wrzątku pozostanie smaczny, gęsty sosik