Przejdź do głównej zawartości
Zapiekanka makaronowa z sosem beszamelowym, groszkiem i boczkiem
Zapiekanka makaronowa z sosem beszamelowym, groszkiem i boczkiem
Niesamowicie smaczna, bardzo łatwy przepis. Dużą zaletą jest fakt, że można sobie przygotować szybciej to danie i później tylko odgrzać. Jeśli nie potraficie zrobić sosu beszamelowego, to tutaj w przepisie podam uproszczony sposób na jego przygotowanie.
SKŁADNIKI
- opakowanie makaronu rurki -rigatoni
- 1/2 l sosu beszamelowego
- 200 g boczku
- mała cebula
- 250 g mrożonego zielonego groszku ( lub słoiczek konserwowego )
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1\2 l mleka
- 200 g żółtego miękkiego sera
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ugotować makaron w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu "al dente" - to znaczy że ma być trochę nie dogotowany. Gotujemy o minutę krócej.
- Ugotować sos beszamelowy. Sposób uproszczony: Od pół litra mleka odlać pół szklanki i w noej rozpuścić dokładnie mąkę. Pozostałe mleko zagotować z masłem i szczyptą soli. Do wrzącego mleka dodać rozpuszczoną mąkę i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia.
- Ugotować groszek: podsmażyć poszatkowaną cebulę, dodać groszek, szklankę wody, sól do smaku i gotować do miękkości ( około 15 minut )
- Na patelni podsmażyć pokrojony w drobne kawałki boczek.
- Odcedzić makaron. Wymieszać dokładnie z boczkiem a następnie dodać groszek, sos beszamelowy i dokładnie wymieszać.
- Wysmarować blaszkę masłem lub olejem, napełnić całym makaronem i posypać obficie startym tarce na dużych otworach żółtym serem.
SMACZNEGO :)