Zapiekanka makaronowa z sosem beszamelowym, groszkiem i boczkiem
Zapiekanka makaronowa z sosem beszamelowym, groszkiem i boczkiem
Niesamowicie smaczna, bardzo łatwy przepis. Dużą zaletą jest fakt, że można sobie przygotować szybciej to danie i później tylko odgrzać. Jeśli nie potraficie zrobić sosu beszamelowego, to tutaj w przepisie podam uproszczony sposób na jego przygotowanie.
SKŁADNIKI
opakowanie makaronu rurki -rigatoni
1/2 l sosu beszamelowego
200 g boczku
mała cebula
250 g mrożonego zielonego groszku ( lub słoiczek konserwowego )
2 łyżki masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1\2 l mleka
200 g żółtego miękkiego sera
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ugotować makaron w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu "al dente" - to znaczy że ma być trochę nie dogotowany. Gotujemy o minutę krócej.
Ugotować sos beszamelowy. Sposób uproszczony: Od pół litra mleka odlać pół szklanki i w noej rozpuścić dokładnie mąkę. Pozostałe mleko zagotować z masłem i szczyptą soli. Do wrzącego mleka dodać rozpuszczoną mąkę i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia.
Ugotować groszek: podsmażyć poszatkowaną cebulę, dodać groszek, szklankę wody, sól do smaku i gotować do miękkości ( około 15 minut )
Na patelni podsmażyć pokrojony w drobne kawałki boczek.
Odcedzić makaron. Wymieszać dokładnie z boczkiem a następnie dodać groszek, sos beszamelowy i dokładnie wymieszać.
Wysmarować blaszkę masłem lub olejem, napełnić całym makaronem i posypać obficie startym tarce na dużych otworach żółtym serem.