Polecam przygotowanie na Święta tego nadziewanegoŚwiątecznego rogala, który na pewno będzie ozdobą na naszym stole, jak też znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek zamiast chleba. Sam w sobie jest smakowity można sobie zmienić dowolnie nadzienie na np szpinak -co doda koloru lub też zamiast sera kapustę, grzyby itd. Na zimno lub odgrzewany jak kto lubi, jest tylko jeden problem szybko znika ze stołu
_wm.jpg) |
Świąteczny rogal z niespodzianką |
SKŁADNIKI
CIASTO
400 g mąki
100 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
2 płaskie łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek
250g mleka
25 g drożdży
1 łyżeczka cukru
NADZIENIE
150 g wędzonego boczku
150 g żółtego sera
150 g salami, szynki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wsypać do miski całą mąkę, zrobić dołek na środku.
Dodać rozpuszczone drożdże w letnim mleku z cukrem, oliwę, jajko, sól i wyrobić ciasto.
Uformować kulę, przykryć folią kuchenną , odstawić w ciemne i ciepłe miejsce do wyrośnięcia na conajmniej 2 godziny.
Ja do tego celu używam pustego piekarnika. Pokroić w paseczki boczek, salami, szynkę , ser utrzeć na tarce o dużych otworach. Gdy ciasto jest już wyrośnie podzielić na 3 równe części, rozwałkować na około 3 mm grubości i nałożyć nadzienie.
Zawinąć w ruloniki każdą część i zlepić nawilżając lekko na obrzeżu. Zapleść ciasto w formie warkocza, posmarować rozmaconym jajkiem lub oliwą .
Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 10 minut poczym obniżyć do 180°C i piec jeszcze przez około 35 minut.
SMACZNEGO :)