Świąteczny rogal z niespodzianką

Polecam przygotowanie na Święta tego nadziewanegoŚwiątecznego rogala, który na pewno będzie ozdobą na naszym stole, jak też znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek zamiast chleba.  Sam w sobie jest smakowity można sobie zmienić dowolnie nadzienie na np szpinak -co doda koloru lub też zamiast sera  kapustę,  grzyby itd. Na zimno lub odgrzewany jak kto lubi, jest tylko jeden problem szybko znika ze stołu 

Świąteczny rogal z niespodzianką 







SKŁADNIKI




CIASTO


400 g mąki
100 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
2 płaskie łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek
250g mleka
25 g drożdży
1 łyżeczka cukru


NADZIENIE


150 g wędzonego boczku
150 g żółtego sera
150 g salami, szynki


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Wsypać do miski całą mąkę, zrobić dołek na środku. 

 Dodać rozpuszczone drożdże w letnim mleku z cukrem, oliwę,  jajko, sól i wyrobić ciasto.

 Uformować kulę, przykryć folią kuchenną , odstawić w ciemne i ciepłe miejsce do wyrośnięcia na conajmniej 2 godziny.


 Ja do tego celu używam pustego piekarnika. Pokroić w paseczki boczek, salami, szynkę , ser utrzeć  na tarce o dużych otworach. Gdy ciasto jest już wyrośnie podzielić na 3 równe części, rozwałkować na około 3 mm grubości i nałożyć nadzienie.



 Zawinąć w ruloniki każdą część i zlepić nawilżając lekko na obrzeżu.  Zapleść ciasto w formie warkocza, posmarować rozmaconym jajkiem lub oliwą . 


Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 10 minut poczym obniżyć do 180°C i piec jeszcze przez około 35 minut.


SMACZNEGO :)




zBLOGowani.pl

instagram @zielonacukinka

Popularne posty