Zrazy wołowe nadziewane białą kiełbasą
Moje ulubione danie na niedzielę, roladki wołowe nadziewane kiełbasą
z przystawką z zielonego groszku firmy Hortex. Mięso wołowe potrzebuje dłuższego gotowania więc danie to przygotowywuję sobie dzień szybciej. W przepisie tym wykorzystałam też szybkowar, żeby mięso było mięciutkie i soczyste. Oczywiście można gotować w sposób tradycyjny.
SKŁADNIKI
- kilka plastrów mięsa wołowego
- 1 kg białej surowej kiełbasy
- opakowanie mrożonego zielonego groszku firmy Hortex
- natka zielonej pietruszki
- czosnek
- mąka
- mała cebula
- olej z oliwek
- sznurek spożywczy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Plastry mięsa wołowego rozbić tłuczkiem
- Każdy kawałek posolić a następnie posypać poszatkowanym czosnkiem i natką pietruszki.
- Na plastach układać kawałek białej surowej kiełbasy i ciasno zawinąć. Każdą roladkę owinąć sznurkiem spożywczym.
- Zrazy obtoczyć w mące i obsmażyć z wszystkich stron na oleju z oliwek.
- Obsmażone zrazy zalać szklanką białego wina.
- Po odparowaniu alkoholu przełożyć zrazy do szybkowaru, zalać wrzątkiem ( do połowy objętości szybkowaru ) i gotować przez 15 minut. Pozostawić w szybkowarze, nie otwierając go aż do wystygnięcia.
- Ugotować groszek: podsmażyć poszatkowaną cebulę, dodać mrożony groszek, szklankę wody, sól do smaku i gotować do miękkości ( około 15 minut ). Gotować pod przykryciem, wówczas zachowa swój piękny zielony kolor. Często używam groszku firmy Hortex, gdyż świeżo zebrany zielony groszek jest natychmiast zamrażany tuż po zbiorach i to właśnie dzięki temu zachowuje piękny zielony kolor, witaminy oraz smak.

- Ugotowane zrazy pokroić na szerokie plastry i podawać z dodatkiem zielonego groszku
SMACZNEGO :)
Do tego pysznych zrazów polecam równie pyszny i super smaczny sok pomarańczowy firmy Hortex