Zrazy wołowe nadziewane białą kiełbasą

Zrazy wołowe nadziewane białą kiełbasą

Moje ulubione danie na niedzielę, roladki wołowe nadziewane kiełbasą z przystawką z zielonego groszku firmy Hortex. Mięso wołowe potrzebuje dłuższego gotowania więc danie to przygotowywuję sobie dzień szybciej. W przepisie tym wykorzystałam też szybkowar, żeby mięso było mięciutkie i soczyste. Oczywiście można gotować w sposób tradycyjny.

SKŁADNIKI

  • kilka plastrów mięsa wołowego
  • 1 kg białej surowej kiełbasy
  • opakowanie mrożonego zielonego groszku firmy Hortex
  • natka zielonej pietruszki
  • czosnek
  • mąka
  • mała cebula
  • olej z oliwek
  • sznurek spożywczy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Plastry mięsa wołowego rozbić tłuczkiem
  2. Każdy kawałek posolić a następnie posypać poszatkowanym czosnkiem i natką pietruszki.
  3. Na plastach układać kawałek białej surowej kiełbasy i ciasno zawinąć. Każdą roladkę owinąć sznurkiem spożywczym.
  4. Zrazy obtoczyć w mące i obsmażyć z wszystkich stron na oleju z oliwek.
  5. Obsmażone zrazy zalać szklanką białego wina.
  6. Po odparowaniu alkoholu przełożyć zrazy do szybkowaru, zalać wrzątkiem ( do połowy objętości szybkowaru ) i gotować przez 15 minut. Pozostawić w szybkowarze, nie otwierając go aż do wystygnięcia.
  7. Ugotować groszek: podsmażyć poszatkowaną cebulę, dodać mrożony groszek, szklankę wody, sól do smaku i gotować do miękkości ( około 15 minut ). Gotować pod przykryciem, wówczas zachowa swój piękny zielony kolor. Często używam groszku firmy Hortex, gdyż świeżo zebrany zielony groszek jest natychmiast zamrażany tuż po zbiorach i to właśnie dzięki temu zachowuje piękny zielony kolor, witaminy oraz smak.
  8. Ugotowane zrazy pokroić na szerokie plastry i podawać z dodatkiem zielonego groszku

    SMACZNEGO :)

Do tego pysznych zrazów polecam równie pyszny i super smaczny sok pomarańczowy firmy Hortex

Wiosenny konkurs od Matki Natury

instagram @zielonacukinka

Popularne posty